Piept de pui in stil indian

Mancarurile tandoori sunt printre cele mai sanatoase din restaurantele indiene, caci carnea se gateste fara grasimi
 
<p>
Portii 4
Timp de preparare: circa 15 minute
Timp de gatit: 15 minute
 
Ingrediente:
4 jumatati de piept de pui dezosate, fara piele, circa 140 g fiecare
ulei de floarea-soarelui, pentru uns
felii de lamaie galbena sau verde, pentru servit

Marinata de iaurt:

1 catel de usturoi pisat
1 lingura radacina de ghimbir tocata marunt
1 1/2 lingurita pasta de rosii
1 1/2 lingurita garam masala
1 1/2 lingurita coriandru macinat
1 1/2 lingurita chimion macinat
1 1/2 lingurita curcuma
un praf de piper de Cayenne, sau dupa gust
100 g iaurt cu continut scazut de grasimi

Raita:

340 g iaurt cu continut scazut de grasimi
1 castravete, circa 300 g, taiat in sferturi pe lungime si curatat de seminte
100 g rosii tocate marunt
1/2 lingurita coriandru macinat
1/2 lingurita chimion macinat
un praf de piper de Cayenne
un praf de sare

Preparare:

Se incinge grillul. Pentru marinata, se pun toate ingredientele intr-un castron mare si se amesteca bine. Daca preferati, se pot procesa intr-un blender sau robot de bucatarie, dupa care se transfera intr-un castron indeajuns de mare ca sa poata contine si carnea.

Se fac doua taieturi pe fiecare parte a pieptilor de pui. Se pun in marinata, intorcandu-le ca sa se acopere uniform, si indesand marinata in taieturi. (Daca aveti timp, lasati carnea sa se marineze peste noapte, in frigider.)
Se unge grilajul de sub grill cu ulei, apoi se asaza pe el bucatile de pui. Se frig 12–15 minute, intorcandu-le si ungandu-le cu marinata ramasa, pana ce, cand sunt intepate cu varful unui cutit, sucurile lor curg limpezi, iar marinata se carbonizeaza putin.
Intre timp se prepara raita. Se pune iaurtul intr-un castron. Se rade grosier castravetele, apoi se stoarce pentru a indeparta cat mai mult lichid posibil. Se adauga castravetele in castron, impreuna cu rosii, coriandru, chimion, piper de Cayenne si sare. Se amesteca bine. Se transfera raita intr-un castron pentru servit.
Se pun pieptii de pui pe un platou. Se adauga felii de lamaie si se orneaza cu fire de coriandru. Se serveste alaturi de raita.

Cateva idei:

• Pentru o textura mai crocanta a pieptilor de pui, omiteti iaurtul din marinata, dublati celelalte ingrediente si adaugati 1 lingura otet alb.
• Incercati aceasta raita si alaturi de alte variante de piept de pui fripti sub grill: tocati foarte marunt 200 g ceapa dulce sau aceeasi greutate de ceapa verde, si puneti-o intr-un castron. Adaugati 4–6 linguri menta proaspata tocata marunt, 2 linguri coriandru proaspat, tocat, 1 ardei iute verde, sau dupa gust, tocat marunt si 340 g iaurt cu continut redus de grasimi. Incingeti o tigaie la foc iute, fara ulei, adaugati 2 lingurite seminte de chimion si prajiti-le, amestecand constant pana ce isi dezvolta aroma si incep sa sara. Rasturnati-le imediat peste raita.
• Pentru frigarui in stil indian, taiati pieptii cubulete, inainte de a-i pune in marinata. Cat timp se incinge grillul, inmuiati 8 frigari de bambus in apa. Infigeti cubuletele de pui in frigari, alternandu-le cu bucati de dovlecel si de ardei gras rosu si galben. Frigeti 12–15 minute, umezind cu marinata si intorcand frigaruile de cateva ori.
• O alternativa rapida la raita este sa serviti pieptii de pui cu o simpla salata de rosii si ceapa tocate, pe frunze de salata verde, presarati cu frunze proaspete de coriandru tocate.

Avantaje:

• Carnea de pui este o sursa de proteine saraca in grasimi, iar marinata adauga doar foarte putine grasimi suplimentare.
• Iaurtul este o excelenta sursa de proteine si calciu, necesare sanatatii oaselor si dintilor. Si mai contine si cantitati folositoare de fosfor si vitamine B2 si B12, precum si bacterii binefacatoare.

Pentru mai multe retete culinare acceseaza site-ul www.lumearetetelor.ro

</p>
Vote it up
169
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza