Pictură pentru alte vieți

Medicul Mircea Popițiu donează banii obținuți din vânzarea tablourilor sale pentru cauze umanitare.
 

Aruncă o tușă, apoi încă una, după care își dă seama că mâna îi urmează gândul, conturând și întregind acea imagine care l-a obsedat întreaga zi. A părăsit spitalul obosit, seara târziu, după ce a asistat la prima operație de by-pass.

Se așază în fața șevaletului. Oricât e de obosit, să picteze e cea mai bună modalitate de a intra pe acel teritoriu unde redevine el însu§i. Dar, de această dată, lumile se interferează – cea a spitalului, cu pacienți, medici, plăgi deschise, și cea a culorii. Cei doi chirurgi, somități în domeniul lor, cu figuri serioase și concentrate, aplecați, privind prin lupe în interiorul unei incizii, și lucrând cu precizie pentru a repara daunele. Este o imagine de care Mircea Popițiu, medic rezident la secția Chirurgie Vasculară în Spitalul Județean Timișoara, nu poate scăpa. Singura modalitate de a o „îmblânzi“ este să o transpună pe pânză.

 

Așa a început realizarea primei colecții de tablouri cu tematică medicală realizate de tânărul medic, care are 28 de ani și încă doi până când termină rezidențiatul.

Mircea Popițiu a fost pasionat de pictură de când era copil, exersându-și mâna alături de tatăl său, care, după o viață întreagă pe mare, ca ofițer de marină, a schimbat direcția, devenind un pictor renumit. Cu toate acestea, în liceu, Mircea și-a descoperit pasiunea pentru științele exacte, fiind atras în special de biologie, ceea ce l-a condus mai departe spre medicină.

 

Alegerea unei specializări, precum chirurgia vasculară, are pentru el o explicație simplă: „E un domeniu nou, în care acum se fac descoperiri importante. Dar, mai mult decât atât, se cere precizie și migală, la fel ca în pictură“. Pe acest teritoriu par să se fi îmbinat cele două pasiuni ale lui Mircea.  

Anul trecut, o altă latură a sa le-a adus pe acestea două în prim-plan. „Clinica din spitalul unde lucram trebuia să se mute de la etajul trei la etajul opt și era nevoie de fonduri pentru renovarea saloanelor. M-am gândit atunci ce aș putea face să ajut și eu cumva. Așa mi-a venit ideea“.

Deja avea câteva tablouri pictate. După ce îl făcuse pe primul, acela cu operația de by-pass, celelalte picturi au început să „curgă“ firesc. „Transmiteam pe pânză ceea ce vedeam la spital. Încercam să redau frumosul din plăgile umane, care pentru majoritatea reprezintă ceva dizgrațios“, povestește Mircea. Mobilizat de un nou scop, acela de a strânge fonduri pentru renovarea secției unde era medic, Mircea s-a pus pe treabă și a realizat o colecție impresionantă de 34 de tablouri, pe care le-a reunit într-o expoziție cu vânzare. Aceasta s-a desfășurat în primăvara anului trecut, sub denumirea „Disecții cromatice“.

 

Banii strânși au fost suficienți pentru a renova unul dintre saloane, tablourile fiind vândute cu sume cu-prinse între 100 și 1.000 de euro.

Impresionat de gestul tânărului medic a fost și dr. Mihai Ionac, șeful Clinicii de Chirurgie Vasculară. „A văzut eforturile mari pe care le facem ca să renovăm secția și a venit, într-o zi, la mine și mi-a spus că vrea să contribuie, în felul lui. Că ar vrea să picteze pe teme medicale și să facă o expoziție. Pentru mine gestul lui a fost o mare surpriză și mi-a arătat că este și generos și foarte talentat“, a declarat dr. Mihai Ionac, citat de opiniatimișoarei.ro.

 

Dar nu era prima inițiativă de acest fel a lui Mircea. Încă din facultate participase la expoziții ale Ligii de pictură, iar din fondurile strânse făcea donații către Centrul de Plasament de Urgență din Timișoara. „Atunci am avut c]teva expoziții personale și câteva colective, alături de alți pictori. Am dezvoltat astfel „Inițiativa pentru Orfani“, spune el.

Totuși, colecția cu vânzare dedicată renovării secției unde lucrează acum ca medic a fost cea mai de succes acțiune umanitară a lui Mircea de până acum. „Este una dintre cele mai importante realizări ale mele“, spune tânărul medic, care, datorită inițiativei sale, a fost, primit ca membru în clubul Rotary, una dintre organizațiile umanitare importante. Din această poziție a reușit să mai strângă și să doneze alți 10.000 de euro, pentru renovarea altui salon din spital.

 

Și nu are de gând să se oprească aici. În această toamnă, va expune o nouă colecție de tablouri cu imagini nud ale pacienților, de data aceasta la București. „Nu este nimic vulgar. Este despre frumusețea corpului uman, chiar și atunci când are o suferință“, spune Mircea Popițiu. Banii din vânzarea tablourilor vor fi de asemenea donați, dar la momentul în care am realizat acest material, Mircea încă nu stabilise care va fi cauza. Indiferent de cauză, cu siguranță banii aceia vor ajuta pe cineva. Iar acesta e cel mai important lucru pentru Mircea, pentru că scopul lui este să ajute.

„Am o teorie după care îmi place să-mi conduc viața: faptul că, dacă te gândești că vrei cu adevărat ceva, asta chiar se poate întâmpla“, spune tânărul medic.

Vote it up
632
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza