Picioarele îți pot diagnostica bolile

Cum ne păstrăm starea de bine și evităm bolile grave, asociate înaintării în vârstă
 

MIHAELA LAZĂR, O BUCUREŞTEANCĂ DE 45 DE ANI, a început să simtă brusc o durere în zona tendonului lui Ahile, la ambele picioare. „Dimineaţa, după ce mă dădeam jos din pat, era cel mai rău. Apoi mai trecea. Dar, după o vreme, a devenit insuportabilă“, spune ea.

Nu e uşor să stabileşti cauza exactă a durerilor de picioare. Tendinopatia dureroasă, inclusiv tendinita, devin din ce în ce mai comune pe măsură ce înaintăm în vârstă, dat fiind că de-a lungul anilor tendoanele îşi pierd din flexibilitate.

„Afecţiunea poate fi cauzată de suprasolicitare, tulburări statice ale piciorului, încălţăminte necorespunzătoare, efecte secundare ale unor medicamente, accidente“, spune dr. Alin Popescu, medic primar de medicină sportivă. Iar tratamentul este dificil. „Odihna, gheaţa şi masajul sunt de ajutor. Dacă puteţi, evitaţi intervenţiile chirurgicale“, precizează profesorul Hylton Menz, de la Universitatea La Trobe, din Australia.

Mihaelei i s-a prescris fizioterapie, dar şi un regim de slăbire. „O altă mare problemă a mea era obezitatea. Aveam 115 kilograme, la o înălţime de 1,68 metri“, spune ea.

Mihaela a ţinut cont de recomandările medicului şi curând i-a fost mult mai bine. „După ce am slăbit vreo 20 de kilograme şi am terminat fizioterapia, durerile aproape au dispărut. Pot să merg mai mult pe jos şi chiar să fac drumeţii“, spune ea.

La persoanele de vârste înaintate, durerile în laba piciorului pot fi de mai multe feluri, iar tendinopatia este doar un exemplu. Uneori, durerea poate fi atribuită unor deformări, cum sunt bătăturile. Alteori, afecţiunile piciorului sunt doar primul semn exterior al unor boli mult mai grave, ca diabetul sau artrita.

Recunoaşterea la timp a oricăror modificări te poate ajuta să rămâi sănătos şi să eviţi complicaţiile asociate bolilor grave.

„Toţi oamenii ar trebui să-şi controleze regulat picioarele, pentru a detecta schimbări de culoare, temperatură, senzaţie sau formă. Şi, dacă acestea îi îngrijorează, să meargă imediat la doctor. Multe afecţiuni sistemice – cum sunt diabetul şi boala vasculară periferică – au manifestări precoce în laba piciorului, iar detectarea timpurie a acestora poate preveni efectele negative pe termen lung“, spune profesorul Menz.

În paginile următoare redăm mai jos cele mai comune probleme ale piciorului, care îi afectează pe vârstnici.

PROBLEME CAUZATE DE ARTRITĂ

Artrita labei piciorului, a gleznei şi a degetului mare produce dureri şi dificultate la mers. „Peste 100 de mili-oane de europeni suferă de această afecţiune“, spune Devid Biscontini, medic ortoped la Departamentul de reumatologie al Universităţii din Perugia.

Majoritatea oamenilor în vârstă nu se dau însă bătuţi şi nu se resemnează. Au fost persoane active toată viaţa, aşa că sunt permanent în căutare de noi tratamente, care să le permită să se mişte în continuare.

Prima schemă de tratament recomandată de medicii reumatologi constă în medicamentele antiinflamatoare non-steroidiene, însoţite de încălţăminte specială. „Un tratament conservator este cel care foloseşte dispozitive ortetice şi încălţăminte la comandă. În cazul în care astfel de tratamente dau greş, trebuie luată în considerare intervenţia chirurgicală“, spune Biscontini.

Noile tratamente pentru artrita severă îi ajută pe bolnavi să rămână activi. „Nu există proceduri garantate, care să aibă efecte pozitive asupra tuturor“, spune doctorul ortoped Matthew G. Garoufalis, purtător de cuvând al Federaţiei internaţionale a medicilor ortopezi, cu sediul la Paris. „Uneori, injecţiile ameliorează disconfortul şi îmbunătăţesc mobilitatea. Alteori, un antiinflamator steroidian dă rezultate. Iar acum folosim din ce în ce mai mult factori de creştere şi membrane amniotice“, explică el.

PROBLEME CAUZATE DE ÎNAINTAREA ÎN VÂRSTĂ

Există şi afecţiuni ale piciorului ce nu au legătură cu vreo boală, dar care apar frecvent la persoanele în vârstă, cum sunt cele provocate de căzături.

„Poţi avea probleme de echilibru sau poţi avea dureri de picioare. În ţările Uniunii Europene, 15.000 de persoane de vârsta a treia suferă zilnic de afecţiuni provocate de căzături. Repet, zilnic. Căzăturile sunt cauza principală a vătămărilor suferite de persoanele de peste 65 de ani“, spune Garoufalis.

Studiile demonstrează că practicarea artelor Tai Chi reduce semnificativ numărul căzăturilor la persoanele în vârstă, fiindcă ajută în problemele legate de echilibru. Benefice sunt şi mersul pe jos şi exerciţiile de recuperare fizică.

Acum zece ani, Gabriel Constans, în vârstă de 60 de ani, din California, a început să aibă probleme legate de pierderea echilibrului, ca urmare a unei afecţiuni a piciorului. Aceasta apăruse din cauza unei boli neurologice şi a pierderii parţiale a auzului. După ce s-a înscris la cursuri de Tai Chi, cu aproape şase ani în urmă, echilibrul său s-a îmbunătăţit considerabil.

Pentru îmbunătăţirea echilibrului şi reducerea durerilor, specialiştii ne sfătuiesc să purtăm şosete şi să utilizăm dispozitive ortetice, în special pe cele destinate protejării călcâiului.

Bătăturile pot şi ele provoca dureri în timpul mersului. Acestea apar mai frecvent la femei. Uneori, încălţămintea specială poate fi de ajutor. Alteori, este necesară intervenţia chirurgicală.

„Dacă durerea te împiedică să îţi desfăşori activităţile zilnice, atunci e timpul să te operezi. Există peste o sută de proceduri diferite de înlăturare a bătăturilor“, spune Garoufalis.

Odată cu înaintarea în vârstă, apar şi afecţiuni nedureroase, cum este ciuperca unghiei de la picior. O nouă generaţie de medicamente este disponibilă de peste 20 de ani pentru astfel de afecţiuni, împreună cu o cucerire a ştiinţei de dată mai recentă: tratamentele cu laser. „Datele sunt preliminare, dar considerăm tratamentul sigur. Iar dozele medicale de laser administrate sunt mici, în comparaţie cu cele utilizate în alte proceduri“, spune Menz.

Americanul Toni Coleman, de 62 de ani, s-a molipsit de ciuperca piciorului cu ocazia unei şedinţe de pedichiură în China. Nu a dorit să ia medicamente, din cauza efectelor se-cundare pe care le pot avea acestea, aşa că a optat pentru tratamentul cu laser. „Acesta mi s-a părut foarte simplu, fără niciun fel de efecte secundare“, spune Coleman.

Un alt tip de dureri ale labei piciorului pot fi cauzate de excesul de greutate, care exercită o presiune sporită asupra articulaţiilor. Studiile demonstrează că persoanele obeze acuză mai des dureri de picioare decât cele mai zvelte, în special dureri de călcâi (fasciită plantară). Studii noi indică şi faptul că acupunctura poate ameliora astfel de dureri.

„Acupunctura reprezintă doar una dintre modalităţile de tratament. Sunt indicate şi dispozitivele ortetice, care redistribuie mai bine greutatea sub tălpi. În plus, mai există tratamentele cu injecţii, cum sunt cele cu cortizon“, precizează Garoufalis. Totuşi, ameliorarea acestei stări poate fi doar una temporară, pentru că injecţiile nu rezolvă problema greutăţii excedentare.

PROBLEME CAUZATE DE AFECŢIUNI CIRCULATORII

Unii bărbaţi observă că, pe măsură ce trec anii, părul care obişnuia să le crească pe glezne a dispărut. Deşi e posibil ca şosetele cu elastic strâmt să fie de vină, este, de asemenea, foarte probabil ca proasta circulaţie a sângelui să fie factorul responsabil.

„Când examinăm un pacient nou, primul lucru pe care îl verificăm este părul de pe gambă, care ne indică dacă trebuie să facem şi teste vasculare sau nu. Lipsa acestuia poate sugera o circulaţie arterială deficitară în partea de jos a piciorului sau o circulaţie venoasă deficitară în partea de sus a piciorului“, spune Garoufalis.

Pe măsură ce înaintăm în vârstă, circulaţia nu se mai produce cu atâta eficacitate, limitând fluxul sangvin în membrele inferioare. Pot fi de ajutor exerciţiile de întindere, mersul pe jos, ridicatul picioarelor de câte ori vă aşezaţi şi masajul. „Viaţa activă joacă un rol major. Dacă nu rămânem activi, muşchii gambei nu pot pompa cu forţă sângele înapoi, spre inimă“, explică Garoufalis.

O altă afecţiune vasculară indusă de vârstă este boala arterială periferică. Aceasta limitează fluxul sangvin în arterele membrelor inferioare. În combinaţie cu neuropatia diabetică (amorţeală cauzată de deteriorarea nervilor), cauzează ulceraţii pe picioare şi încetineşte vindecarea oricăror tăieturi sau răni, care pot trece neobservate şi se pot infecta.

Din fericire, avem la îndemână tratamente eficiente pentru această boală. Starea multor persoane se ameliorează prin modificări ale stilului de viaţă sau cu ajutorul tratamentelor medicamentoase. Pentru alţii, se pot dovedi necesare operaţii de bypass coronarian sau angioplastii pentru deblocarea arterelor.

Terapia cu celule stem a devenit recent o opţiune în acest sens. „Medicii din clinici specializate pot injecta celule stem în muşchii gambei. Acest tip de intervenţie este acum acceptat în cazul pacienţilor care prezintă risc de amputare şi pentru care au fost epuizate toate celelalte variante de tratament“, spune dr. Stephan Morbach, specialist în angiologie şi diabet la Spitalul Marien, din Germania.

Putem, de asemenea, să ne îmbunătăţim circulaţia în membrele infe-rioare prin exerciţii fizice regulate. „Rămânând activi, vom preveni multe astfel de probleme“, atrage atenţia Garoufalis.

PROBLEME CAUZATE DE DIABET

În jur de 60 de milioane de europeni suferă de diabet, iar jumătate dintre ei nici nu ştiu asta. Uneori, afecţiunile picioarelor reprezintă primul semnal. „Picioarele încep să amorţească. Apoi au loc modificări ale pielii şi ale unghiilor“, spune Garoufalis.

Ulceraţiile piciorului reprezintă o complicaţie serioasă a diabetului şi necesită o intervenţie medicală rapidă. Cam două treimi din numărul de amputări sunt cauzate de ulceraţii ale piciorului şi de alte complicaţii asociate diabetului. În consecinţă, aveţi grijă de picioarele dumneavoastră şi le veţi putea salva.

„Examinaţi-vă picioarele şi respectaţi regulile de igienă. Dacă nu vă descurcaţi singuri, cereţi ajutor. Mergeţi imediat la doctor dacă aveţi ulceraţii“, ne sfătuieşte medicul Kristien Van Acker, preşedinta Comitetului care se ocupă cu studii de caz asupra piciorului diabetic, din cadrul Federaţiei Internaţionale pentru Diabet, cu sediul la Bruxelles.

Medicii vindecă în mod tradiţional ulceraţiile piciorului, asigurându-se mai întâi că nu există infecţii şi probleme circulatorii. Apoi înlătură, printr-un procedeu chirurgical, ţesutul mort. Această procedură este urmată de pansarea leziunilor şi de recomandarea ca bolnavii să elimine cât mai mult din presiunea asupra picioarelor, uneori cu ajutorul unor pantofi speciali.

Cercetătorii italieni au descoperit recent că injectarea unei peptide specifice poate dubla rata de vindecare.

„Dar majoritatea oamenilor vin la medic prea târziu. Dacă aplicăm în continuare presiune în timpul mersului pe piciorul ulcerat, nu ne vom vindeca niciodată, nici dacă luăm cele mai noi medicamente. Numărul amputaţiilor s-ar reduce cu 80%, dacă pacienţii ar cere ajutorul medicilor specialişti în decurs de două săptămâni de la apariţia ulceraţiei“, spune Van Acker.

În anul 2013, americanul Thomas Matthews şi-a descoperit o ulceraţie pe picior, chiar când se pregătea să plece la vânătoare. Şi-a încărcat cortul şi proviziile în maşină, dar pe drum s-a oprit şi la medicul ortoped.

„Doctorul m-a întrebat dacă prefer să vânez sau să îmi salvez piciorul. I-am răspuns că o să încerc să prind ursul într-unul din sezoanele următoare“, îşi aminteşte Matthews, acum în vârstă de 73 de ani.

Un an mai târziu, după ce a încercat debridarea şi o serie de tratamente topice, medicul ortoped i-a plasat o membrană amniotică deasupra leziunii, a înfăşurat-o bine şi a curăţat-o în mod regulat. Într-o lună, Matthews era vindecat. Dar, după câteva săptămâni, i-a apărut o a doua ulceraţie, cauzată de complicaţii date de o infecţie. Leziunea s-a vindecat cu debridare şi medicamente topice

„Acum merg încălţat în pantofi, fără bandaje, fără nimic. Cunosc un om căruia i-a apărut o ulceraţie cam în acelaşi timp cu mine, iar astăzi merge cu proteză“, spune el.

NIMENI NU ÎŢI ŢINE picioarele sub observaţie dacă tu nu o faci. Ele îşi petrec majoritatea timpului înghesuite în pantofi, pe sub mese, departe de lumina reflectoarelor. Dacă vei avea grijă să observi din timp orice schimbare, cum ar fi pierderea senzaţiilor, decolorări, julituri sau leziuni, doar tu vei avea de câştigat pe termen lung.

„Diagnosticul precoce şi tratamentul aplicat la timp pot preveni, sau cel puţin amâna, instalarea unor probleme mult mai serioase. Identificarea şi tratarea la timp chiar şi a unei simple bătături poate preveni ulceraţiile, infecţiile şi chiar amputaţiile la persoanele în vârstă, care suferă de diabet“, spune dr. Menz.

Vote it up
160
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza