Peste la cuptor cu grepfruit

Acest preparat delicios, plin de culoare, aduce o combinatie interesanta a aromelor de citrice si fenicul

 

<p>

Portii 4
Timp de preparare: 20 de minute
Timp de gatit: 25 de minute

Ingrediente:

2 grepfruturi roz, mari
2 linguri de ulei de masline extravirgin
2 cepe mari, taiate in jumatate pe lungime si apoi feliate
1 bulb mare de fenicul, feliat subtire
2 catei de usturoi, pisati
1 lingura de frunze proaspete de cimbru
120 ml vin, sau vermut, alb
4 foi de dafin
4 pesti intregi, tilapia sau chefal rosu, circa 225 g fiecare, curatati
zeama de la 2 portocale
1/2 lingurita de pasta de ardei iute, sau dupa gust
sare si piper

Preparare:

Se incinge cuptorul la 200°C. Deasupra unui castron, care sa retina zeama scursa, se descojesc grepfruturile si se scot membranele interioare, incat sa se desprinda feliutele, care se lasa sa cada in castron.

Se incinge uleiul intr-o tigaie mare, la foc moderat. Se adauga ceapa si feniculul, si se calesc 4 minute, amestecand frecvent, pana cand ceapa s-a inmuiat si a inceput sa se rumeneasca. Se micsoreaza flacara si se adauga usturoiul, cimbrul si vinul (sau vermutul). Se gateste totul 2-3 minute, amestecand frecvent, pana ce vinul s-a redus cantitativ la jumatate. Se asezoneaza cu sare si piper, dupa gust.
Se transfera vegetalele intr-un vas termorezistent indeajuns de mare pentru dimensiunile pestilor. Se pune cate o foaie de dafin in interiorul fiecarui peste si se asezoneaza. Se intind pestii deasupra vegetalelor si se presara deasupra feliutele de grepfrut, lasand zeama deoparte.

Se pune zeama de grepfrut, impreuna cu cea de portocale, intr-un vas gradat. Daca este nevoie, se completeaza cu apa, incat lichidul sa ajunga la 300 ml; daca e mai mult de atat, se foloseste tot sucul. Se combina cu pasta de ardei iute si se toarna peste peste si vegetale. Se acopera vasul cu folie, apoi se coace 25 de minute, sau pana cand pestele se desface usor. Se serveste fierbinte.

Cateva idei:

• Se pot folosi fileuri de peste-unditar in loc de pesti intregi.
• Pentru somon fript cu fenicul marin, luati 4 fileuri de somon, fara piele (circa 140 g fiecare). Spalati bine 350 g fenicul marin, ca sa inlaturati sarea, si indepartati tulpinile lemnoase. Sotati 1 ceapa rosie, feliata, in 2 linguri de ulei de masline extravirgin, pana ce se face moale si aurie, apoi amestecati ceapa cu feniculul marin si puneti-le in vasul termorezistent. Asezati fileurile de somon peste vegetale, asezonati cu piper, dupa gust, si aranjati felioarele de grepfrut deasupra. Amestecati sucurile de citrice si pasta de ardei iute, si turnati mixtura in vas. Acoperiti cu folie; coaceti pestele 20 de minute.

Avantaje:

• Tilapia este o excelenta sursa de fosfor si una folositoare de calciu, ambele fiind minerale care sunt implicate in mentinerea sanatatii oaselor si a danturii.
• Grepfrutul constituie o minunata sursa de vitamina C, iar varietatile de culoare roz si rosie contin de asemenea antioxidantul beta-caroten.

Pentru mai multe retete culinare acceseaza site-ul www.lumearetetelor.ro

</p>

Vote it up
171
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza