Peste in marinata japoneza

Marinata teriyaki se face din sos de soia, orez si zahar, dar se gaseste si de cumparat. Foloseste putina, fiindca are gust intens
 
<p>
Portii 4
Timp de preparare: 25 de minute, plus 30 de minute pentru inmuierea frigarilor, daca e cazul
Timp de gatit: 8-10 minute

Ingrediente:
550 g medalioane groase de peste-spada
4 cepe rosii mici, taiate in sferturi
1 ardei gras galben, mare, curatat de seminte si taiat in 16 bucatele
2 limete, fiecare taiata in 8 rondele
2 linguri de coriandru proaspat, tocat, pentru ornat
Marinata:
3 linguri de marinata teriyaki
1 lingura de miere
1 lingurita de ulei brun de susan
1 catel de usturoi, pisat
Taitei cu ardei iute:
250 g taitei chinezesti cu ou, subtiri
1 lingura de ulei de floarea-soarelui
2 catei de usturoi, taiati felioare
1 lingura de ghimbir proaspat, tocat
125 g mazare mange-tout, rupta in bucati
6 cepe verzi, taiate Julienne
3 linguri de sos de ardei iute
2 linguri de sos de soia slab

Preparare:

Daca se folosesc frigari din lemn, se lasa la inmuiat in apa rece cel putin 30 de minute. Se incinge gratarul la maximum.
Se taie pestele in 24 de bucatele. Se amesteca intr-un castron ingredientele marinatei si se cufunda bucatelele de peste. Apoi acestea se infig in 8 frigari, alternandu-le cu ceapa, ardei si rondele de limeta.

Se pun frigaruile pe gratar, pentru 8-10 minute, sau pana ce pestele este facut, dar ramane putin translucid in centru, iar restul ingredientelor sunt rumenite. Se intorc frigarile la jumatatea acestui interval si se ung cu marinata ramasa.
Cat timp se frige pestele, se prepara taiteii. Se pun intr-o oala cu apa fiarta si se dau intr-un clocot, apoi se fierb lent timp de 3 minute, sau conform instructiunilor de pe ambalaj. Se scurg bine. Se incinge uleiul intr-un wok, la foc iute, in care se gatesc usturoiul si ghimbirul 30 de secunde. Se adauga mazarea si ceapa verde, si se prajeste mixtura inca 1 minut. Se adauga taiteii, impreuna cu sosul de soia si cel de ardei iute; se amesteca totul.
Se rastoarna mixtura de taitei pe farfurii calde, iar deasupra se asaza frigaruile. Se orneaza cu coriandrul tocat si se servesc.

Cateva idei:

• Pentru frigarui in stil italian, decupati fileurile unui peste-unditar de 600 g. Amestecati 2 linguri de ulei de masline extravirgin, 2 lingurite de otet balsamic, 1 lingura de miere si 2 linguri de busuioc proaspat, taiat marunt. Intindeti o bucata de folie alimentara pe masa de lucru. Aranjati pe ea 3 felii de sunca de Parma, curatate de grasime, suprapunandu-le putin, iar peste ele asezati un file de peste. Turnati deasupra jumatate din mixtura cu busuioc, apoi impachetati pestele in sunca, ajutandu-va de folia de plastic. Repetati operatiunea cu celalalt file. Aruncati folia, apoi taiati pestele cu un cutit ascutit, transversal, in bucati de 2,5 cm grosime. Infigeti bucatile in frigari, alternand cu 12 rosii cherry si 1 ardei gras verde, taiat in fasii. Ungeti pestele si vegetalele cu restul de mixtura cu busuioc. Frigeti totul 6-8 minute, sau pana cand pestele e facut si se desface usor. Serviti-l cu salata verde si paine proaspata.

Avantaje:

• Pestele-spada e o sursa excelenta de vitamina B12, care, in afara genezei globulelor rosii, este implicata in mentinerea sanatatii sistemului nervos, ajutand la formarea invelisului protector din jurul nervilor.
• Mazarea mange-tout (care inseamna „mananca tot“) este o buna sursa de vitamina C, continand o cantitate de doua ori mai mare decat mazarea boabe, datorita contributiei pastailor.
• Limetele sunt bogate si ele in vitamina C.

 
Pentru mai multe retete culinare acceseaza site-ul www.lumearetetelor.ro
</p>
Vote it up
68
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza