Peste gratinat, cu verdeturi

Iata o reteta de casa foarte simpla: egrefin afumat si merlan in sos catifelat, cu un topping crocant, cu verdeturi
 
<p>
Portii 4
Timp de preparare: 25 de minute
Timp de gatit: 35-40 de minute

Ingrediente:

200 g file de merlan
200 g file de egrefin afumat
1 fir de praz mijlociu, feliat subtire
300 ml lapte semidegresat
2 foi de dafin
45 g unt
75 g faina integrala
3 linguri de parmezan ras
2 linguri de maghiran proaspat, tocat, sau 2 lingurite de maghiran uscat
4 lingurite de amidon
100 g ciuperci de cultura (champignon), feliate subtire
2 linguri de patrunjel proaspat, tocat
sare si piper
fire proaspete de maghiran, pentru ornat

Preparare:

Se incalzeste cuptorul la 190 de grade. Se asaza pestele, intr-un singur strat, intr-o cratita sau tigaie mare. Se adauga prazul, laptele si foile de dafin; se asezoneaza cu sare si piper, dupa gust. Se da intr-un clocot, apoi se fierbe molcom, timp de 5 minute. Se ia cratita de pe foc si se lasa sa stea alte 5 minute.

Intre timp, intr-un castron, se incorporeaza untul in faina, amestecand cu degetele. Se adauga branza si maghiranul; se asezoneaza dupa gust.
Se scoate pestele din lapte, folosind o spatula, si se pune pe o farfurie. Se indeparteaza pielea si se rupe carnea in bucatele, aruncand oasele.
Se combina amidonul cu putina apa, ca sa se obtina o pasta omogena, se adauga in cratita cu lapte si se da intr-un clocot, amestecand bine, pana ce sosul se ingroasa. Se arunca foile de dafin. Se adauga ciupercile feliate si se gatesc 1 minut. Se pun in cratita pestele si patrunjelul, si se asezoneaza dupa gust.
Se toarna mixtura de peste intr-un vas termorezistent de 1,2 litri. Se intinde deasupra amestecul cu unt si faina, cat mai uniform. Se coace in jur de 35-40 de minute, sau pana ce topping-ul devine auriu. Se serveste preparatul de indata, ornat cu maghiran.

Cateva idei:

• Unii copii nu agreeaza gustul fainii integrale, asa ca o idee buna ar fi sa o amestecati cu faina alba.
• Preparati o cantitate mai mare de topping si pastrati-o intr-o cutie de plastic, in congelator. Luati apoi din ea exact cat va trebuie si gatiti-o direct, fara a o dezgheta in prealabil.
• Pentru o reteta de inspiratie galeza, posati in lapte 340 g file de cod sau alt peste alb, avand carnea ferma, impreuna cu prazul si foile de dafin. Curatati pestele de piele si oase si rupeti-l in bucatele. Dupa ce ati preparat sosul, adaugati la el, impreuna cu ciupercile, scoici in otet, din borcan (circa 160 g), scurse si spalate, si 2 linguri de frunze de chives rupte in bucatele. Faceti un topping fara verdeturi si branza, amestecand untul si faina cu 1 lingurita de mustar cu boabe.

Avantaje:

• Laptele este o excelenta sursa de nutrienti importanti, ca proteine, calciu, fosfor (esential pentru oase si dantura) si multe dintre vitaminele B. Datorita faptului ca aceste substante sunt concentrate in partea care nu este grasa, laptele degresat contine, de fapt, mai multe elemente hranitoare decat cel nedegresat.
• Ciupercile contin cantitati folositoare de vitamina B2 si niacina. Sunt, de asemenea, o sursa buna de cupru, mineral necesar pentru cresterea oaselor.
</p>
Vote it up
181
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza