Peste-calugar cu menta in stil tandoori

Un peste marinat cu aroma dulce-acrisoara - o reteta de pe meridiane indepartate care-ti delecteaza papilele gustative.

Foto: Simon Smith

 

<p>Timp preparare: 25 de minute, plus 1 ora si 30 de minute pentru marinare
La foc: 10 minute
Se obtin 4 portii

Ingrediente:
500 g peste-calugar
2 lingurite ulei de floarea-soarelui
Pentru marinata:
2 linguri iaurt
2 linguri suc de lamaie
Un praf de chilli
Un praf de garam masala (amestec de mirodenii precum piper, cumin, cardamon)
1 catel de usturoi, zdrobit
1 lingurita ghimbir, tocat marunt
1 lingura boia
Sare si piper negru

Pentru sos:
1/2 lingurita ardei iute verde, fara seminte, tocat foarte fin
1/2 lingurita garam masala
1-2 linguri suc de lamaie
6 linguri menta proaspata, tocata
1 lingura zahar

O portie contine:
Calorii 131
Glucide 3 g
Proteine 22 g
Grasimi 4 g (grasimi saturate 1 g)

Preparare:

1. Se indeparteaza cu atentie toata membrana pestelui-calugar, apoi se imparte pestele in 4 portii egale.
2. Se amesteca iaurtul cu sucul de lamaie, praful de chilli, garam masala, usturoiul, ghimbirul si boiaua, asezonandu-se dupa gust. Se freaca bucatile de peste cu iaurtul condimentat, se acopera si se lasa astfel 1 ora si 30 de minute.
3. Pentru sos se amesteca ardeiul iute, garam masala, sucul de lamaie si menta. Se sareaza dupa gust. Se acopera si se lasa la rece pana cand va fi folosit.
4. Se unge cu foarte putin ulei o tigaie pentru gratar sau una cu fund gros, care se pune la foc mediu spre puternic. Se scoate pestele din marinata indepartandu-se iaurtul in exces. Se prajeste 10 minute, intorcandu-l des pentru ca pestele sa se patrunda. Se serveste fierbinte cu sosul cu menta.

Varianta: Injumatateste cantitatile si serveste ca antreu cu castraveti, ceapa si rosii.

Sugestie pentru servit: Un amestec de orez cu bob lung si salbatic cu patrunjel proaspat tocat, presarat deasupra sau legume cu curry si o garnitura precum Chapatti, cu ardei iute sau cu spanac.</p>

Vote it up
128
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza