Peste afumat cu oua de prepelita

Aceasta reteta originara din India, cunoscuta si sub numele de Kedgeree, era servita la micul dejun

 
Portii 4
Timp de preparare si de gatit: 30 de minute
 
Ingrediente
 
300 g orez alb cu bob lung
1 litru bulion de legume sau apa
8 oua de prepelita
1 lingura ulei de masline extra virgin
1 ceapa mare tocata marunt
1 ardei iute rosu curatat de seminte si taiat rondele
1 lingura pasta de curry korma
3 linguri iaurt
280 g file de pastrav afumat, fara piele si taiat bucatele
4 linguri frunze de coriandru tocate
55 g fulgi de migdale prajite
sare
 
Preparare
 
Se pune orezul intr-o cratita, se adauga bulionul de legume sau apa, si se da in clocot. Se amesteca, apoi se acopera si se fierbe incet timp de 10–15 minute, pana cand orezul se face fraged si a absorbit tot lichidul.
Cat timp se gateste orezul, se pun ouale de prepelita intr-o craticioara mica, cu apa, si se dau in clocot. Se iau de pe foc si se lasa sa stea 30 de secunde, apoi se scurg de apa. Se acopera cu apa proaspata, rece, si se lasa sa se raceasca pana se pot manui. Se curata de coaja si se taie in jumatate.
Se incinge uleiul intr-o tigaie, se adauga ceapa si ardeiul iute si se calesc, amestecand frecvent, timp de 10 minute, sau pana cand ceapa se inmoaie si incepe sa se rumeneasca. Se adauga pasta de curry si se gateste, amestecand, 1 minut.
Se rastoarna orezul in tigaie. Se adauga iaurtul si se amesteca totul cat mai bine. Se incorporeaza apoi bucatile de peste impreuna cu fulgii de migdale si cu coriandrul. Se pun jumatatile de ou deasupra, se incinge totul rapid, apoi se serveste.
 
O idee
• Pentru a prepara un kedgeree de scrumbie afumata, aromata cu lamaie, folositi orez basmati in locul celui cu bob lung, si gatiti-l in apa cu 4 frunze proaspete de dafin, in loc de zeama de legume. Intre timp, frigeti sub grill 2 scrumbii mari, circa 550 g in total, timp de 5 minute; indepartati pielea si oasele si faceti carnea fulgi. La pasul 3 omiteti pasta de curry. La pasul 4, odata cu orezul si iaurtul, adaugati amestecul rezultat din combinarea a 1/2 de lingurita de firisoare de sofran cu coaja si sucul de la 1 lamaie mare. Inlocuiti fulgii de migdale cu alune caju tocate. Serviti mancarea cu feliute de lamaie care se storc deasupra.
 
Avantaje
• Pastravul curcubeu este varietatea din care se prepara, de obicei, pastravul afumat. Ca si alti pesti uleiosi, este o sursa buna de acizi grasi omega-3, buni pentru inima. Pastravul mai contine si cantitati folositoare de potasiu si iod.
• Nucile si iaurtul au aportul lor de proteine in aceasta mancare bine echilibrata.
Vote it up
203
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza