Pericolul intepaturilor de insecte

O intepatura este considerata normala atunci cand pata care se formeaza in jurul ei are un diametru de trei pana la cinci milimetri
 

<p>Intepaturile de insecte ucid anual 40 de romani, din cauza socului anafilactic produs de acestea, arata datele Societatii Romane de Alergologie si Imunologie Clinica. Potrivit medicilor, tantarii, albinele, viespile si furnicile rosii sunt insectele ale caror ciupituri pot genera reactii adverse extrem de puternice.

Atunci cand o insecta ne inteapa, ea ne introduce in organism anumite substante, precum enzime, proteine sau neurotransmitatori, care pot produce diverse reactii - roseata, mancarime, senzatie de caldura. "O intepatura este considerata normala atunci cand pata care se formeaza in jurul ei are un diametru de trei pana la cinci milimetri", spune prof. dr. Diana Deleanu, membru al Societatii Romane de Alergologie si Imunologie Clinica.

Intepaturile de tantari provoaca aproape intotdeauna o reactie de aparare din partea organismului, care se manifesta prin inrosirea pielii si formarea unei umflaturi iritante, scaderea tensiunii, aparitia senzatiei de lesin sau a celei de greata. In cazuri speciale, se produc leziuni si infectii, cauzate de infectarea prin scarpinare, sau chiar febra. Manifestarile pot fi mai severe in cazul copiilor, pentru ca cei mici nu suporta mancarimea data de intepatura, asa ca se vor scarpina mai mult decat un adult, provocandu-si mici rani care favorizeaza infectarea cu bacteriile aflate in mod normal pe piele, sustin specialistii.

In anumite situatii, reactiile produse de piscaturile de insecte se pot extinde. De exemplu, de la nivelul mainii, cuprinzand tot membrul superior pana la umar si fiind insotite de tumefiere, mancarime, durere sau o senzatie de caldura. Odata cu piscatura, insectele ne pot introduce in organism si substante otravitoare. Aceasta situatie se intalneste, cel mai adesea, in cazul unei intepaturi provocate de paianjeni veninosi, precizeaza specialistii.

Imbracamintea galbena si parfumurile florale - magnet pentru insecte

Nicolae Victor Hila, specialist in medicina generala, recomanda ca inainte de iesirile in parc sau la padure, locuri in care insectele misuna la tot pasul, sa folosim produse farmaceutice, creme sau spray-uri, pentru a tine la distanta micile vietati. "Efectul acestor produse dureaza intre patru si sase ore. Un alt aspect destul de important in prevenirea ciupiturilor de insecte este sa evitam imbracamintea de culoare galbena. De preferat este cea de culoare alba. Imbracamintea de culoare albastra tine la distanta tantarii", adauga dr. Hila. Potrivit medicului, parfumurile cu aroma florala devin un magnet pentru insecte, astfel ca se recomanda utilizarea celor cu arome "sterse".

"Daca am fost muscati de vreo insecta, este indicat sa folosim unguente antihistaminice, extrem de utile in combaterea pruritului cutanat, adica a senzatiei de mancarime, care se aplica pe zona afectata", recomanda dr. Victor Hila. Specialistul atrage atentia asupra faptului ca, daca zona ciupita se umfla sau daca apar fluctuatii ale tensiunii arteriale, trebuie sa ne prezentam de urgenta la medic, pentru a ni se administra un tratament medicamentos, deoarece riscul aparitiei socului anafilactic este destul de mare.</p>

Vote it up
123
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza