Pericolele din sucurile de fructe

Cercetatorii au descoperit ca o serie de sucuri de fructe pentru copii contin o substanta care creste riscul de cancerFoto: Reader’s Digest
 

<p>16 sucuri de fructe, unele apartinand unor branduri cunoscute, contin o cantitate prea mare de antimoniu, o substanta potential letala, potrivit cercetatorilor de la Universitatea din Copenhaga, citati de DailyMail. Majoritatea sticlelor de suc de fructe contin de pana la doua ori si jumatate mai mult antimoniu decat cantitatea impusa de normele europene. In unele cazuri, nivelul de antimoniu a fost chiar de zece ori mai mare.

Echipa de cercetatori si-a exprimat ingrijorarea fata de rezultatele studiului care, spun ei, ridica temeri pentru sanatatea a milioane de copii. Substanta poate cauza cancer, probleme cardiace si pulmonare.

Antimoniul este un semi-metal de culoare alb-argintie, utilizat in fabricarea sticlelor de tip PET, in care este imbuteliata, de obicei, apa minerala. Antimoniul este, de asemenea, utilizat in electronica si pentru confectionarea materialelor izolatoare.
Mai mult, el poate fi folosit ca un medicament pentru tratarea persoanelor infectate cu paraziti.

Limita de antimoniu recomandata de Uniunea Europeana in apa de baut este de cinci micrograme pe litru. Pentru produsele alimentare nu au stabilite inca limitele. Pe termen scurt, o cantintate prea mare de antimoniu poate provoca greata si stari de voma, in timp ce pe termen lung efectele sunt inca necunoscute.

Studii germane anterioare au descoperit urme de antimoniu si in apa minerala imbuteliata. Expertii spun ca motivul pentru prezenta acestei substante a fost o scurgere de la recipientele din plastic.

In cazul sucurilor, specialistii spun acelasi lucru. Procesul de scurgere a substrantelor chimice din plastic ar putea fi accelerat de acidul citric continut de sucuri, a sugerat unul dintre participantii la cercetare, Claus Hansen, doctorand la Farmacologie.
"Concentratiile de antimoniu din produsele testate depasesc limita legala impusa pentru apa potabila, dar in cazul sucurilor nu exista o legislatie, asa ca firmele nu pot fi trase la raspundere", a spus Hansen.

"Inca nu stim care sunt nivelurile de antimoniu inofensive. Ar fi o idee buna sa realizam o cercetare pentru a stabili exact care este limita de antimoniu in cazul sucurilor de fructe. Totusi, ar trebui sa bem foarte mult suc de coacaze negre ca sa se depaseasca doza maxima recomandata", a spus Hansen.

Oamenii de stiinta au analizat 42 de bauturi diferite de suc rosu de fructe (coacaze negre, capsuni, zmeura si visine) din Danemarca, Scotia si Grecia si au gasit concentratii de 17 ori mai mari decat nivelul normal.

Un purtator de cuvant al Asociatiei britanice de bauturi non-alcoolice a aparat industria si a declarat ca bauturile de fructe nu sunt toxice. Este normal ca sucurile de fructe sa aiba cerinte de reglementare diferite fata de apa potabila in ceea ce priveste nivelurile de antimoniu, a precizat el.

"Toate ingredientele si ambalajele sunt atent selectionate pentru a ne asigura ca bauturile racoritoare sunt sigure. Studiile nu au confirmat pana acum ca sticlele in care este imbuteliat sucul de fructe elimina substante chimice daunatoare", a adaugat purtatorul de cuvant.</p>

Vote it up
91
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza