Pere si portocale flambate

Un desert simplu, dar delicios, gata in doar 25 de minute. Flambarea brandyului arde alcoolul, lasand o aroma excelenta
 
 
Portii 4
Timp de preparare: 15 minute
Timp de gatit: 10 minute
Ingrediente
2 pere asiatice
sucul de la 1/2 lamaie
3 portocale
30 g unt
3 linguri zahar brun
3 linguri brandy
2 linguri fistic tocat grosier
fire proaspete de menta, pentru decor
Preparare
Se descojesc, se taie in sferturi si se curata de cotoare perele asiatice. Se taie sferturile feliute si se stropesc cu suc de lamaie, pentru a preveni schimbarea culorii.
Se descojesc portocalele, indepartand total invelisul alb. Se feliaza transversal.
Se topeste untul intr-o tigaie. Se adauga zaharul si se amesteca pana se dizolva. Se adauga feliutele de pere si se gatesc la foc mic, 3 minute pe fiecare parte, pana se fac fragede, dar raman ferme. Se adauga feliile de portocala in ultimul minut al timpului de gatit, intorcandu-le ca sa se acopere cu sucul din tigaie.
Folosind o spumiera, se scot perele si portocalele din tigaie si se pun intr-un platou adanc, unde se pastreaza la cald. Se fierbe sucul ramas in tigaie ca sa scada putin, apoi se toarna peste fructe. Se toarna brandyul in tigaie, se incinge si i se da foc. Se toarna peste fructe.
Se serveste desertul pe farfurii incalzite, presarat cu fistic si decorat cu frunze de menta.
Cateva idei
• Folositi pere de desert feliate, in locul celor asiatice. Ca sa se faca fragede, este de ajuns sa fie gatite doar 2 minute pe fiecare parte.
• Folositi lichior Poire Williams sau Cointreau in loc de brandy.
• Inlocuiti perele cu mere taiate rondele. Cele din varietatea Cox sunt foarte potrivite pentru a fi preparate in acest fel. Flambati-le cu Calvados si presarati deasupra alune prajite si tocate.
Avantaje
• Portocalele sunt vestite pentru continutul ridicat de vitamina C (54 mg la 100 g). Aceasta este una dintre vitaminele solubile in apa si nu poate fi inmagazinata de organism, asa ca este esential ca fructele si legumele ce contin vitamina C sa fie mancate zilnic. Asa cum au descoperit oamenii de stiinta, prin rolul ei de antioxidant aceasta vitamina ajuta la prevenirea unui mare numar de boli degenerative, cum sunt cele de inima si cancerul.
 
Vote it up
203
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza