Pere in vin rosu cu mirodenii

Boabele de piper dau un plus de savoare siropului cu mirodenii pentru acest desert de fructe, care poate fi preparat dinainte.
 
<p>Timp preparare: 15 minute, plus 2 ore si 30 de minute pentru racire
La foc: 55 de minute – 1 ora si 5 minute
Se obtin 4 portii

O portie contine:
Calorii 204
Glucide 40 g
Proteine 1 g
Fara grasimi

Ingrediente

4 pere coapte, mari, dintr-un soi tare, cu codite
Pentru sirop:
1 litru suc de mere limpede
300 ml vin rosu
1 baton de scortisoara rupt in doua
2 cuisoare
2 lingurite boabe de piper negru
1 anason in forma de stea, optional
Garnitura: iaurt sau smantana dulce semidegresata, optional

Preparare

1. Pentru sirop se pune sucul de mere intr-o cratita cu fund gros la foc iute, impreuna cu vinul, batonul de scortisoara, cuisoarele, boabele de piper si anasonul, optional. Se da in clocot si se fierbe 10 minute sau pana cand lichidul scade la jumatate si capata aspectul unui sirop mai subtire. Se scot mirodeniile, se toarna intr-un castron si se lasa sa se raceasca.
2. Intre timp se introduce la baza perelor un dispozitiv special pentru scoaterea cotorului, atat cat se poate pentru a nu distruge fructul; astfel cotorul va fi indepartat mai usor dupa fierbere. Folosind un cutit special sau un cutit mai mic,
se descojesc perele avand grija sa nu se rupa coditele.
3. Se pun perele in picioare una langa alta intr-o cratita si se toarna peste ele siropul. Se umezeste o coala mare de hartie pergament si se mototoleste, dupa care se asaza deasupra perelor astfel incat sa le mentina cufundate in sirop.
4. Se pune cratita pe foc iute si se da siropul in clocot, apoi se da focul la minim, se acopera si se continua fierberea 20-30 de minute, pana cand perele se strapung usor cu varful unui cutit. Se ia cratita de pe foc si se lasa perele sa se raceasca in sirop 2 ore.
5. Se scot perele din sirop si se pun deoparte. Se asaza cratita din nou la foc iute si se fierbe siropul 20 de minute, sau pana scade la jumatate. Se toarna apoi intr-un castron termorezistent si se lasa 30 de minute sau pana se raceste. Cu un cutit mic ascutit se indeparteaza cotorul perelor.
6. Pentru servire se pun perele pe farfurii si se toarna sirop peste ele. Pentru o prezentare eleganta, se taie fiecare para pe lungime de patru ori si se desface in forma de evantai, inainte de a turna siropul. Se asorteaza cu iaurt sau smantana, dupa gust.

Sfat: daca pregatiti aceasta reteta din timp puteti pastra perele si siropul in vase separate in frigider.</p>

Vote it up
88
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza