Penne primavera

O reteta clasica italiana, ce se poate prepara cu legume proaspat-culese sau congelate

 

<p>

Portii 4
Timp de preparare: 15 minute
Timp de gatit: 15 minute

Ingrediente:

340 g penne sau alte forme de paste
170 g sparanghel tanar
170 g fasole verde curatata si taiata bucati de 3 cm lungime
170 g mazare proaspata decorticata
1 lingura ulei de masline extravirgin
1 ceapa tocata
1 catel de usturoi tocat
85 g pancetta tocata
115 g ciupercute champignon tocate
1 lingura faina
240 ml vin alb sec
4 linguri smantana
2 linguri amestec de verdeturi tocate, ca patrunjel si cimbru
sare si piper

Preparare:

Se fierb pastele 10–12 minute sau conform instructiunilor de pe ambalaj, pana ce sunt al dente. Se scurg bine.

Cat timp fierb pastele, se taie sparanghelul bucati de 3,5 cm lungime, pastrand varfurile separat. Se pun bucatile de tulpina de sparanghel, fasolea verde si mazarea intr-o oala cu apa clocotita. Se da din nou in clocot si se fierb 5 minute. Se adauga varfurile de sparanghel si se continua alte 2 minute. Se scurg cu grija.

Se incinge uleiul intr-o cratita. Se adauga ceapa si se caleste 3–4 minute sau pana se moaie. Se adauga usturoiul, pancetta si ciupercile si se continua, amestecand ocazional, alte 2 minute.

Se adauga faina, apoi se toarna vinul, treptat, si se da in clocot, amestecand. Se fierbe pana ce sosul s-a ingrosat. Se adauga apoi smantana, verdeturile tocate, sare si piper. Se adauga legumele in sos si se incing cu grija 1–2 minute, fara a da in clocot.

Se impart pastele in 4 boluri si se pune sos peste ele. Se servesc imediat.

Cateva idei:

• Pentru o versiune vegetariana, omiteti pancetta si adaugati 170 g fasole lata proaspata, deocorticata, fierband-o impreuna cu tulpinile de sparanghel si fasolea verde. Odata scurse, cojile pot aluneca usor de pe boabele de fasole, daca le preferati astfel. Adaugati 4 frunze proaspete de salvie, taiate fideluta, impreuna cu patrunjel si cimbru, sau incercati tarhon, pentru aroma sa de anason.
• Omiteti pancetta si presarati, in schimb, branza parmezan proaspat rasa – circa 45 g, in total, pentru cele 4 portii.
• Folositi mazare congelata in locul celei proaspete, adaugand-o odata cu varfurile de sparanghel.

Avantaje:

• Sparanghelul este o sursa buna de vitamine B, mai ales folati, importanti pe durata primelor stadii de sarcina, cand previn defecte de nastere, ca spina bifida.
• Mazarea contine cantitati bune de B1, niacina si B6. Mai contine si fibre, mai ales din cele solubile, folati si vitamina C.

Pentru mai multe retete culinare acceseaza site-ul www.lumearetetelor.ro

</p>

Vote it up
107
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza