INGREDIENTE PENTRU 4 PORȚII
2 căni (450 g) fasole borlotti uscată sau 2 cutii (a 400 g fiecare) fasole borlotti, clătită și scursă
1 lingură de ulei de măsline
1 ceapă tocată mărunt
1 morcov mare, tăiat cubulețe
2 căței de usturoi pisați
200 g penne integrale
1 legătură de frunze de sfeclă, curățată de tulpinile groase, cu frunzele mărunțite
1/2 cană (15 g) pătrunjel proaspăt, tocat mărunt
piper negru, proaspăt măcinat
1/2 cană (50 g) parmezan, ras fin
PREPARARE 20 minute, plus înmuiere peste noapte (dacă folosești fasole uscată)
GĂTIT 30 minute
FIECARE PORȚIE CONȚINE 2 297 kJ, 548 kcal, 28 g proteine, 12 g grăsimi (3 g grăsimi saturate), 81 g carbohidrați (5 g zahăr), 19 g fibre, 768 mg sodiu
Acest preparat lacto-vegetarian delicios, bogat în proteine și fibre, conține totodată antioxidanți, proveniți din ceapă, morcov, usturoi și pătrunjel.
1 Pune fasolea uscată, dacă din aceasta folosești, într-un castron mare și acoper-o cu apă rece. Las-o la înmuiat peste noapte.
2 Scurge fasolea. Trece-o într-o oală mare, sau o oală sub presiune, acoper-o cu apă și fierbe-o molcom, cu un capac, 30 de minute – sau doar 10 minute dacă utilizezi o oală sub presiune.
3 Între timp, încinge uleiul într-o tigaie neaderentă, la foc moderat. Prăjește ceapa, morcovul și usturoiul, amestecând ocazional, 8 minute sau până când legumele s-au înmuiat.
4 Adaugă fasolea fiartă – sau pe cea din cutie – și 1 cană (250 ml) apă; amestecă. Gătește totul, neacoperit, 20 de minute sau până când fasolea este moale, iar compoziția s-a îngroșat.
5 Între timp, fierbe pastele într-o oală mare cu apă clocotită, urmând instrucțiunile de pe ambalaj, până ce sunt „al dente“.
6 Adaugă frunzele de sfeclă în tigaia cu fasolea și amestecă. Gătește încă 1-2 minute, cât să se înmoaie frunzele. Înglobează pătrunjelul și asezonează cu piper.
7 Scurge pastele, apoi adu-le înapoi în oala mare. Încorporează mixtura de fasole și amestecă. Transferă mâncarea în castronele individuale, presară deasupra parmezanul ras și servește-o.
SFATUL BUCĂTARULUI Acest fel cu paste merge bine alături de o salată verde, alcătuind astfel o masă completă.
Poți folosi frunze de spanac în locul celor de sfeclă.