Penne aurii cu branza de capra

Aceasta mancare usor de preparat merge cu o simpla salata din frunze amestecate
<p>Timp preparare: 30 minute
Se obtin 4 portii
Valori nutritionale pentru o portie: kcal 584, proteine 20 g, grasimi 21 g (din care grasimi saturate 6 g), carbohidrati 80 g (din care zahar 5 g), fibre 6 g; vitamine si minerale: A, B12, E, niacina, cupru, seleniu, zinc, B1, B2, folati, calciu, fier, potasiu

Ingrediente

un manunchi mare de fire de sofran
100 ml vin alb sec
400 g penne sau alte forme de paste
30 g seminte de pin
1 lingura ulei de masline extravirgin
1 bulb de fenicul taiat felii foarte subtiri
2 catei de usturoi zdrobiti
55 g masline negre fara samburi tocate mare
1 lingura capere scurse
1 lingura maghiran proaspat tocat
170 g branza moale de capra
sare si piper
fire de maghiran proaspat pentru ornat

Salata din frunze amestecate
1 lingura ulei de floarea-soarelui
1 lingura suc de portocale
1 lingurita otet din vin Xeres
170 g frunze de salata asortate, cum sunt Oak Leaf (laptuca), rucola, Lollo Rosso (salata creata) si nasturel

Se faramiteaza firele de sofran intr-un castronel. Se incalzeste vinul intr-o tigaie mare de teflon pana ies vapori, apoi se toarna peste sofran. Se lasa la infuzat. Se sterge tigaia cu servet de hartie si se lasa deoparte.
Pentru salata, se amesteca uleiul, sucul de portocala si otetul intr-un castron de salata. Se pun sare si piper dupa gust si se amesteca. Se pun frunzele de salata peste sos, dar nu se amesteca. Se lasa deoparte.
Se fierb pastele intr-o cratita mare cu apa clocotita 10-12 minute sau conform instructiunilor de pe pachet, pana sunt al dente.
Intre timp, se prajesc semintele de pin in tigaie, la foc potrivit, 2-3 minute, amestecand constant pana devin aurii. Se pun semintele de pin intr-un castron si se lasa deoparte.
Se incinge uleiul in tigaie la foc potrivit si se prajeste feniculul taiat felii, 5-6 minute sau pana se moaie. Se adauga usturoiul si se mai prajesc 1 minut, amestecand bine. Se adauga maslinele, caperele si maghiranul tocat.
Se adauga branza de capra si vinul infuzat cu sofran. Se pun sare si piper dupa gust si se incalzesc incet, amestecand din cand in cand, pana cand branza s-a topit in lichid obtinandu-se un sos.
Se scurg pastele intr-o strecuratoare, apoi se toarna in tigaie. Se amesteca incet pastele cu sosul. Se pun pe farfurii calde, se presara cu seminte de pin prajite si se orneaza cu fire de maghiran proaspat. Se servesc imediat, cu salata amestecata rapid.

Sfat:
Faceti paste cu dovleac placintar calit si branza fontina. 400 g dovleac placintar, curatat de coaja si de seminte, se taie in cuburi de 1 cm. Intr-o tigaie mare, se incing 15 g de unt cu 1 lingurita ulei de masline extravirgin, se adauga dovleacul si se caleste la foc potrivit 8-10 minute sau pana se rumeneste usor si este fraged. Intre timp, se fierb 400 g paste cum sunt urechiuse sau cochilii, in apa clocotita, 10-12 minute sau conform instructiunilor de pe pachet, pana sunt al dente. In dovleac se adauga 1 catel de usturoi zdrobit si se mai prajesc inca 30 de secunde. Se scurg pastele si se pun peste dovleac in tigaie, impreuna cu 125 g branza fontina sau taleggio, taiata in cuburi de 1 cm, 55 g sunca de Parma, curatata de grasime si taiata fasii subtiri si 2 linguri de patrunjel tocat. Se amesteca cu grija. Se servesc cu salate din frunze amestecate ca in reteta principala.n

De ce este sanatos?
Branza din lapte de capra furnizeaza proteine, calciu si fosfor, si unele vitamine B. • Pastele sunt surse excelente de carbohidrati cu amidon si au un continut scazut de grasime, astfel ca se potrivesc recomandarilor pentru o masa sanatoasa. • Semintele de pin sunt o sursa buna de vitamina E. Ele sunt un antioxidant important care ajuta corpul sa lupte cu radicalii liberi daunatori ce pot deteriora celulele si pot produce imbolnaviri.</p>

Vote it up
140
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza