… pe care e bine să le știi la restaurant

 

Evită să mănânci în oraş de sărbători şi sâmbătă seara. Din cauza volumului mare de clienți, majoritatea bucătăriilor sunt suprasolicitate şi nu se va prepara mâncare bună.

În industria restaurantelor nu prea există noțiunea de concediu medical. Un chelner nu va sta acasă să piardă bani din cauză că are o răceală. Iar aceştia sunt oamenii care manevrează mâncarea ta!

Când dintr-o nemulțumire a clientului se ajunge la atacuri directe, chelnerii au o modalitate la îndemână de a se răzbuna: alterează mâncarea sau băutura. Chelnerii pot scuipa în mâncarea oamenilor şi chiar o fac.

Nu spune niciodată: „Sunt prieten cu proprietarul“. Patronii de restaurant nu au prieteni. Această replică te califică drept un impostor nepriceput din clipa în care intri pe uşă.

Poartă-te cu ceilalți aşa cum vrei ca ei să se poarte cu tine. (Oamenilor trebuie să li se reamintească asta.)

Nu pocni din degete ca să atragi atenția. Nu uita, există foarfeci în bucătărie care pot tăia şi oase.

Nu comanda feluri care nu sunt afişate în meniu. Obligi bucătarul să gătească ceva ce nu pregăteşte de obicei. Dacă face acelaşi fel principal de 10.000 de ori pe lună, şansele să îi iasă mereu perfect sunt mult mai mari.

Să împarți felul de mâncare cu cealaltă persoană de la masă este ok, dar nu cere apă, lămâie şi zahăr ca să îți faci singur limonada. Ce urmează? Struguri ca să îți faci singur vin?

Dacă găseşti un chelner care îți place, să ceri mereu un loc în sectorul lui sau al ei. Spune-le tuturor prietenilor să solicite şi ei acelaşi chelner. Astfel, acesta va părea indispensabil în ochii patronului. îți va fi recunoscător şi te va servi bine.

Dacă nu îți permiți să laşi bacşiş, atunci nu îți permiți să mănânci la restaurant.

Citeşte cu atenție nota de plată. Este enervant pentru chelner să alerge după tine fiindcă nu ai lăsat destui bani. Ca să nu mai vorbim de bacșiș.

Dacă vrei să rămâi mai mult la masă, lasă mai mult bacşiş ca să compensezi din banii pe care chelnerul i-ar fi câştigat servind alt client în acest timp.

Nu veni cu 15 minute înainte de închidere. Bucătarii vor fi obosiți şi îți vor găti cina în grabă. În timp ce tu stai de vorbă la salată, felul principal de mâncare va lâncezi sub lampa de încălzit, în timp ce, din spălătorul de vase din imediata sa apropiere vor sări în mâncarea ta solvenți cancerigeni.

Din volumul Waiter Rant: Thanks for the Tip - Confessions of a Cynical Waiter/Chelnerul Vorbărie: Mulțumim pentru Ponturi - Confesiunile unui chelner cinic ,Editura Ecco/HarperCollins

Vote it up
16
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza