Pește gătit în aburi, cu ceapă verde

O metodă tradițională chinezească de preparare a peștelui
 

INGREDIENTE PENTRU 4 PORȚII

1 pește întreg (circa 1 kg) – ca plătică-de-mare, scrumbie, macrou sau cod –, curățat

1/2 cană (45 g) muguri de fasole

4 cepe verzi, tăiate fâșiuțe

6 cm bucată de ghimbir, descojită și tăiată fâșiuțe

sucul de la 1 lămâie

piper negru, proaspăt măcinat

1/3 cană (80 g) sos de soia cu un conținut redus de sodiu

1 lingură de ulei de susan

 

PREPARARE 10 minute

GĂTIT 20 minute

FIECARE PORȚIE CONȚINE 1 777 kJ, 424 kcal, 73 g proteine, 12 g grăsimi (3 g grăsimi saturate), 4 g carbohidrați (2 g zahăr), 1 g fibre, 1 043 mg sodiu

 

Această metodă tradițională chinezească de a prepara un pește întreg duce la obținerea unui fel de mâncare bogat în uleiuri omega-3 și antioxidanți, cei din urmă proveniți din ghimbir și din ceapa verde. Atât peștele, cât și uleiul de susan conțin destule minerale.

 

1 Spalăl peștele și ștergeți-l cu șervete de hârtie. Folosind un cuțit ascuțit, crestează-i carnea pe diagonală, în trei-patru locuri, până la os, pe fiecare parte.

2 Umple cu apă pe jumătate un wok mare, o oală sau partea de la bază a unui vas pentru gătit la aburi; dă apa în clocot, apoi micșorează flacăra atât cât lichidul să clocotească molcom. Căptușește sita vasului cu o bucată rotundă de hârtie de pergament. Rupeți hârtia în câteva locuri, ca să fie înlesnită circulația aburului.

3 Așază peștele pe hârtia din vas. Presară pe el mugurii de fasole, ceapa verde și ghimbirul. Stropește-l cu sucul de lămâie și asezonează-l cu piper.

4 Pune cu grijă vasul peste apa care clocotește – aceasta nu trebuie să-i atingă baza. Acoperă peștele și lasă-l să fiarbă la aburi circa 20 de minute sau până ce este pătruns.

5 Între timp, combină sosul de soia și uleiul de susan într-un castron mic, amestecând cu o furculiță. Transferă peștele pe un platou încălzit și toarnă peste el mixtura de sos de soia; servește-l de îndată.

 

SFATUL BUCĂTARULUI

Poți utiliza această rețetă și pentru a prepara 4 fileuri de dimensiuni relativ egale. Redu timpul de fierbere la circa 10 minute, în funcție de grosimea fileurilor – încearcă-le din când în când, pentru a evita gătirea lor în exces.

Tăierea în fâșiuțe este o tehnică prin care alimentele ajung aproximativ la dimensiunea unui chibrit. Mai întâi se taie alimentul în bucăți, apoi acestea se stivuiesc și se taie pe lungime, foarte subțire. Metoda se folosește adesea în cazul ghimbirului.

Dacă dorești, servește peștele cu mai multă ceapă verde tăiată fâșiuțe, aranjată alături.

Vote it up
125
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza