Pește alb cu avocado

Un savuros preparat tradițional din America de Sud
 

INGREDIENTE PENTRU 4 PORȚII

500 g pește alb cu carne tare, ca merlucius, cod sau pangasius

3 lămâi verzi mari

1 ardei gras roșu, tocat mărunt

1 ceapă roșie mică, tocată mărunt

1 cățel de usturoi pisat (opțional)

2 roșii, curățate de coajă și tocate

1 castravete mic, curățat de coajă și de semințe, tocat

1 lingură de coriandru proaspăt, tocat, plus câteva frunze pentru garnisit

1/4 linguriță de chimion măcinat

1/2 linguriță de oregano uscat

1 avocado tare, tocat

un vârf de cuțit de piper alb

1 lămâie verde, tăiată în sferturi, pentru servit

 

PREPARARE 20 minute, plus 3-6 ore marinare

FIECARE PORȚIE CONȚINE 1 244 kJ, 297 kcal, 29 g proteine, 17 g grăsimi (4 g grăsimi saturate), 11 g carbohidrați (5 g zahăr), 5 g fibre, 122 mg sodiu

 

În acest preparat, tradițional în America de Sud, bucățile de pește sunt „gătite“ prin marinare în suc de lămâie verde. Este, poate, rețeta cu cel mai mare potențial antiinflamator, oferind combinația perfectă de antioxidanți și uleiuri omega-3.

 

1 Șterge peștele cu șervete de hârtie. Taie-l cubulețe de circa 2 cm și înlătură oasele. Pune cubulețele într-un vas din sticlă, acoperit cu un capac.

2 Rade fin coaja de la 1 lămâie verde și stoarce toate cele 3 lămâi. Adaugă coaja și sucul în vas și amestecă-le cu peștele. Acoperă vasul; bagă-l în frigider și lasă-l 3-6 ore. Peștele este „gătit“, gata de a fi mâncat, atunci când carnea lui a devenit fermă și opacă.

3 Scurge lichidul din vas. Transferă peștele într-un castron mare. Înglobează ardeiul, ceapa, usturoiul (dacă îl folosești), roșiile, castravetele, coriandrul tocat, chimionul,

oregano, avocado și piperul alb; amestecă bine totul.

4 Transferă compoziția pe farfuriile individuale. Ornează cu frunzele de coriandru și servește fiecare porție cu un sfert de lămâie verde.

 

SFATUL BUCĂTARULUI

Timpul de marinare de care are nevoie peștele pentru a fi gata de servire depinde de soiul lui și de dimensiunea cubulețelor. Somonul sau tonul proaspăt merg de asemenea foarte bine la acest preparat.

Pentru un plăcut gust picant, adăugați un ardei iute, tocat. Dacă dorești să ponderezi iuțeala, despică ardeiul în jumătate și îndepărtează semințele și membranele cu vârful unui cuțit. Sau folosește un ardei jalapeño murat, clătit, scurs și tocat mărunt.

Vote it up
120
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza