Pate de scrumbie cu lamaie

Indiferent ca planifici o masa simpla in familie sau ceva mai pretentios, acest pate de peste afumat poate fi antreul perfect
 
<p>
Portii 4
Timp de preparare: 10-15 minute, plus 30 de minute pentru racire

Ingrediente:

2 scrumbii afumate, circa 125 g fiecare, fara piele
200 g branza proaspata de vaca
coaja rasa fin si zeama de la 1 lamaie mica
2 lingurite de boabe de piper verde murat, bine scurse si tocate, sau 1 lingurita de boabe de piper verde uscat, pisate mare
1 lingura de frunze proaspete de chives, rupte bucatele
1 lingura de patrunjel, tocat marunt

Pentru servit:
frunze de patrunjel
feliute de lamaie

Preparare:

Se rup in bucatele mici fileurile de scrumbie, cu ajutorul unei furculite, si se pun intr-un bol. Se adauga branza proaspata de vaca, jumatate din zeama de lamaie, coaja de lamaie, piperul, frunzele maruntite de chives si patrunjelul. Se sfarama ingredientele cu furculita. Pentru o textura mai fina, se pun ingredientele intr-un blender si se proceseaza. Se gusta pateul si, daca e nevoie, se mai adauga zeama de lamaie.

Se pune pateul in 4 castronele, se acopera cu folie alimentara si se lasa la racit 30 de minute. Chiar inainte de servire, se orneaza fiecare castronel cu frunze de patrunjel si feliute de lamaie.

Cateva idei:

• Pentru un pate de pastrav, inlocuiti scrumbiile cu fileuri de pastrav afumat si puneti 1 lingura de hrean ras in locul piperului verde.
• Adaugati usturoi pisat marunt si folositi marar proaspat in loc de chives.
• Prajiti 50 g de miez de nuca (sau alune), tocat mare, si incorporati-l in pate. Asezonati cu piper negru, proaspat macinat, si cu un praf de piper de Cayenne.
• Raciti pateul intr-un castron cu apa, apoi scoateti-l, ajutandu-va de o lingura pentru inghetata, si serviti-l in frunze de salata, aranjate in forma de cupa. Folositi pateul ca dip pentru cruditati (betisoare de telina, fenicul si morcov, fasii de ardei gras rosu si ridichi mici, intregi).
• Pentru a obtine formele din coaja de lamaie, taiati o feliuta de coaja de la baza, ca sa asigurati stabilitatea lamaii pe farfurie. Apoi decupati un capac, la aproximativ 1 cm de varf. Utilizand un cutitas sau o lingura foarte ascutita, scoateti miezul lamailor (il puteti pastra pentru alt preparat). Umpleti lamaile cu pate si puneti capacul deasupra. Ca alternativa, taiati lamaile in doua, pe lungime, scobiti-le miezul si umpleti fiecare jumatate cu pateu de peste. Serviti 2 jumatati pentru o portie.

Avantaje:

• Scrumbiile sunt o sursa excelenta de vitamina D. Cei mai multi oameni dobandesc aceasta vitamina in urma actiunii razelor solare asupra pielii, dar cei care stau mult timp in interior ar fi avantajati de includerea scrumbiei in dieta lor obisnuita.
• Lamaile, ca si alte citrice, contin cantitati mari de vitamina C. Catre sfarsitul sec. XVIII, zeama de lamaie era folosita ca un mijloc eficient de protectie a marinarilor impotriva scorbutului, o boala provocata de carenta de vitamina C.
 
Pentru mai multe retete culinare acceseaza site-ul www.lumearetetelor.ro
</p>
Vote it up
135
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza