Pastrav cu sos de castraveti

Rondelele de portocala si lamaie dau un gust excelent acestui preparat simplu, iar sosul ofera un contrast racoritor

 

<p>

Portii 4
Timp de preparare si de gatit: 40 de minute

Ingrediente:

750 g cartofi noi, taiati in sferturi pe lungime
1 lingura de ulei de masline extravirgin
4 pastravi mici, circa 280 g fiecare, curatati
4 fire de tarhon proaspat
1 portocala, taiata in 8 rondele
1 lamaie, taiata in 8 rondele
4 linguri de zeama de portocale
100 g nasturel, pentru ornat

Sos de castraveti:

200 g castraveti
150 g iaurt slab
2 linguri de menta proaspata, tocata
sare si piper

Preparare:

Se incalzeste cuptorul la 200°C si se introduc inauntru doua tavi de copt, sa se incinga. Se pun cartofii intr-o oala mare si se completeaza cu apa clocotita. Se dau cartofii din nou intr-un clocot, apoi se fierb incetisor 5 minute. Se scurg si se aduc inapoi in oala.

Se stropesc cartofii cu uleiul de masline si se amesteca. Se intind pe una dintre tavile incinse si se coc 10 minute. Se intorc si se coc alte 10 minute; se intorc din nou si se mai coc 5 minute, sau pana ce s-au fragezit.

Intre timp, se asezoneaza pastravii, introducand in interiorul lor cate un fir de tarhon. Se taie 4 bucati de folie de aluminiu, indeajuns de mari ca sa poata inveli cate un peste. Se taie in doua rondelele de portocala si de lamaie. Se repartizeaza jumatate din feliile de citrice in cele 4 folii, se asaza pastravii peste ele si se acopera cu restul feliilor. Se stropeste fiecare peste cu 1 lingura de zeama de portocala.

Se pliaza foliile, rasucind marginile si strangandu-le, astfel incat pestii sa fie impachetati fest. Se asaza pachetelele pe a doua tava de copt si se pun la cuptor pentru 20 de minute.

Cat timp se gatesc pestii si cartofii, se prepara sosul. Se rad castravetii, se pun intr-o strecuratoare si se preseaza, pana cand se scurge toata apa din ei. Se amesteca iaurtul, castravetii si menta; se asezoneaza cu sare si piper, dupa gust.
Se aranjeaza pestii, feliile de portocala, cele de lamaie si cartofii pe farfurii calde. Se garnisesc cu nasturel si se servesc cu sosul de castraveti.

Cateva idei:

• Pentru o masa ceva mai speciala, cumparati fileuri de pastrav, cate doua de persoana. Stropiti-le cu putin ulei de masline si frigeti-le, pe partea cu piele, timp de 2-4 minute, in functie de grosimea lor (nu este nevoie sa fie intoarse). Serviti-le cu niste cartofi noi.
• Schimbati aroma sosului adaugand 1 lingura de pasta de hrean. Sau, in loc de menta, folositi 1 lingura de chives proaspat, tocat, ori masline verzi.
• Dati arome diferite preparatului cu fire de fenicul, coriandru ori patrunjel, in loc de tarhon.

Avantaje:

• Ca si alti pesti uleiosi, pastravul contine acizi grasi benefici omega-3. Acestia protejeaza organismul de accidente cerebrale si boli de inima.
• Iaurtul este folosit adesea ca o alternativa la smantana, avand avantajul unui continut mai mic de grasimi. In plus, la aceeasi greutate, iaurtul contine mai mult calciu.
• Castravetii sunt foarte racoritori, datorita continutului mare de apa (96%). In plus, ei inmagazineaza vitamine din complexul B, vitamina C si mai multe minerale, printre care calciu, magneziu si fier.

Pentru mai multe retete culinare acceseaza site-ul www.lumearetetelor.ro

</p>

Vote it up
243
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza