Pastrati-va sanatatea, gatind in vasul potrivit

Sanatatea noastra nu depinde numai de alimentele pe care le mancam
 

Sanatatea noastra depinde si de modul in care gatim aceste alimente. Iar acum nu ne referim la cat de multa sare punem in mancare, ci de vasele in care preparam mancarurile preferate. In ultimii ani, discutiile, dar si studiile, privind materialele din care sunt facute oalele pentru gatit au luat amploare si au ajuns sa demonstreze importanta lor pentru sanatate. Asa ca atentie la ce oale si tigai cumparati. Iata care sunt, conform specialistilor, cele recomandate si cele de evitat:

Vasele de ceramica. Acestea pot fi folosite cu incredere – chiar si cele doar acoperite cu ceramica. Se numesc vase „stone effect“ si in ele se poate gati fara ulei sau grasime. Dar, dupa ce se deterioreaza, trebuie schimbate.

Vasele de lut. Inventate cu mii de ani in urma, sunt in continuare printre cele mai recomandate pentru gatit. Nu au reactivitate in contact cu alimentele si rezista la temperaturi mari.

Vasele de sticla. Si acestea sunt recomandate, in special vasele de yena pentru gatitul la cuptor. Este un material inert, deci nu va interactiona cu alimentele.

Vasele de inox. Inoxul este rezistent si, practic, mancarea nu se arde si nici nu e „atacata“ de acest material.

Vasele de email. Sunt usor de curatat si folosit si nu elibereaza substante nocive in mancare. Dar trebuie inlocuite daca smaltul este sarit.

Piatra. Ca elemente din natura, pietrele de gatit nu elimina compusi periculosi prin incalzire.

De evitat: Incercati sa nu gatiti in vase de aluminiu sau teflon. Exista discutii intre specialistii din domeniul sanatatii ca aceste elemente pot intra in compozitia mancarurilor preparate si pot contribui la aparitia, in timp, a unor boli. De asemenea, nu pastrati alimente in recipiente de plastic, ci doar in cele din sticla, ceramica sau inox.

 

Vote it up
59
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza