Pariu cu destinul

Probabilitatea de a gasi donatorul potrivit pentru fiica lor era de unu la zece milioane. Dar parintii lui Kailee nu s-au lasat si l-au gasit.Foto: Kevin Miyazaki
 

<p>In iarna lui 1997, o fetita a fost abandonata la o scoala din orasul changde, provincia hunan, in china. Avea o fata rotunda, un par negru zbarlit si urechi ca niste petale de portelan.  A fost dusa la orfelinat si, din acel moment, soarta i-a fost hotarata de o mana de straini, pana intr-o zi rece de martie din 1998...

Linda si Owen Wells se ingramadeau pe un hol ingust dintr-o institutie guvernamentala prafuita din orasul chinez Changsha. Asteptau autobuzul pentru copii. Dupa luni intregi de hartuiala birocratica, cuplul american a reusit sa traiasca ziua in care avea sa-si ia fiica adoptata.

Linda, o femeie scunda, draguta si emotiva, se plimba inainte si inapoi, cautand agitata hartii printre documente oficiale, scutece si biberoane. Owen era epuizat dupa o noapte intreaga de asteptare. Intr-un final, a vazut un microbuz, care a tras pe dreapta. Au iesit noua asistente maternale de la orfelinat si fiecare purta in brate un ghemotoc zgomotos.

Cuplul si-a recunoscut copilul adoptiv imediat, din fotografia de marimea unui timbru postal pe care o primisera cu cateva luni bune inainte. Era rotunda ca o gogoasa, imbracata in sapte straturi de haine si pe capsor avea o bascuta galbena.

Asistenta a mutat-o usor pe fetita in bratele Lindei. Micuta curajoasa s-a smucit si s-a rasucit inapoi spre asistenta. Owen a fost cel care a linistit-o, invaluind-o cu bratele si atin­gandu-si obrazul de al ei. Nici n-au tre­cut bine cateva secunde, ca fetita s-a oprit din plans si s-a lipit de el. I-a ales la fel cum o alesesera si ei pe ea.

Owen si Linda, doi americani ener­gici si aventurosi, se cunoscusera cu 17 ani in urma la o scoala de pilotaj privata din New Mexico. Owen a fost fascinat de femeia atletica si supla care a coborat dintr-o masina in parcare. S-au casatorit dupa opt luni.
Owen s-a retras din Fortele Navale si a construit o afacere de succes in domeniul designului grafic si imprimarii. Linda era o mama singura cu trei copii, care ziua lucra ca asistenta si seara mergea la cursurile unei facultati de drept, pe care a si absolvit-o. S-a angajat la o firma de avocatura si, dupa putin timp, a inceput sa fie implicata in procese internationale legate de rapirea copiilor. Acest domeniu profesional i-a reaprins o veche dorinta, aceea de a adopta o fata abandonata din China. Momentul era potrivit. Cei trei copii ai Lindei erau acum independenti. Si ea, si Owen iubeau copiii foarte mult, astfel ca, in cel de-al 15-lea an de aniversare a casatoriei, au hotarat sa largeasca familia cu inca un copil. Le-a luat aproape doi ani, dar in cele din urma au trait momentul in care au tinut copilul in brate. I-au dat numele Kailee.

Linda si Owen au dus-o pe Kailee acasa, in New Mexico, unde a crescut repede, ajungand o fetita desteapta, generoasa si sociabila. Bronzata de soarele puternic din New Mexico, Kailee a devenit in curand o fata sanatoasa.

„Era un ghem mic, plin de viata si curiozitate“, spune Linda. Numai ca, la cateva zile dupa cea de a cincea aniversare a zilei de nastere, la jumatatea lui ianuarie, Kailee a fost doborata de o gripa. Cand temperatura a urcat la 40 de grade, Linda si Owen au dus-o la sectia de urgente a spitalului din oras. A fost diagnosticata cu un virus si i s-au administrat Tylenol si suc de portocale, recomandandu-i-se repaus la pat. In acea noapte din 15 ianuarie era un frig ucigator sus pe munte, unde familia Wells se mutase recent intr-o casa de vis, o cabana din lemn aflata in afara orasului Albuquerque. Cu toate acestea, Kailee ardea de la febra.

La 11.20 noaptea, Kailee s-a trezit.  Ametita si febrila, a coborat singura scarile, a intrat in camera parintilor si s-a asezat pe partea patului in care dormea Linda.
- Mami, imi curge sange din nas.
Linda a sarit din pat si a aprins lumina. Kailee era plina de sange. Pijamaua era toata rosie.
Owen a fugit dupa niste prosoape. Mai avusese hemoragii nazale, dar niciodata ca acum. Dimineata au gonit spre Clinica de Pediatrie din nordul orasului Albuquerque. Pediatrul lui Kailee a aruncat o privire rapida la figura alba ca varul a fetei si i-a trimis la Spitalul Prezbiterian.

Owen le-a lasat pe amandoua la intrarea principala. Linda a dus-o pe Kailee pana la etajul sase, unde a disparut dupa usile glisante din sticla ale sectiei de terapie intensiva. Kailee si-a ridicat bratele si a stat linistita in timp ce Linda o imbraca usor cu un halat de spital. Asistentii si doctorii de la terapie intensiva intrau si ieseau in viteza, verificand starea inimii lui Kailee. Un doctor a comandat o transfuzie si o recoltare de maduva osoasa, urmate a doua zi de o biopsie. Owen a aflat ca va fi o interventie dureroasa. Procedura consta in stra­pun­gerea carnii pana la osul pelvian, cu un ac cu varf in forma de tir­bu­son. Dupa ce si-a revenit din anestezie, Kailee a inceput sa chicoteasca.

- Ce e cu baloanele astea?, intreba fericita aratand cu degetul spre piciorul patului. Nu existau baloane. Era o halucinatie provocata de durere. Chiar daca nu si-a amintit nimic, tot a durut.

Rezultatele preliminare au fost furnizate rapid. Un doctor i-a transmis Lindei ca valorile celulelor rosii, celulelor albe si trombocitelor in sange erau mici. O ingrozi un gand.
- Este leucemie?, a intrebat.
La raspunsul ca ar putea fi un virus, o reactie la ibuprofen, leucemie sau ceva mai grav, Linda a intrebat:
- Care ar putea fi cea mai grava?
- Anemia aplastica, spuse doctorul.

Dupa un sfarsit de saptamana de ingrijorari, lunea urmatoare rezultatele finale au fost gata. Owen si Linda au fost chemati la o intrevedere. Au aflat ca fetita suferea de anemie aplastica severa, prin care maduva osoasa nu mai reuseste sa produca suficiente celule rosii si albe si trombocitele vitale pentru viata. O boala extrem de rara, incidenta anemiei aplastice fiind de trei la un milion de oameni in Statele Unite si de 15 la un milion de oameni in Asia. Linda si Owen erau socati.

- Care este concluzia?, intreba Owen. Ar mai avea de trait doar trei luni daca tratamentul nu ar avea efect. Owen se afunda in scaun. Linda se ridica.
- Nu, acest lucru nu se va intampla!, tipa ea.</p>

Vote it up
554
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza