Parintii, mai buni la tinerete

Un barbat care devine tata la 40 de ani transmite de doua ori mai multe riscuri copilului sau decat unul mai tanar 
 
Paternitatea tardiva creste riscul de autism si schizofrenie pentru copii, potrivit unui studiu publicat in revista stiintifica britanica Nature, care a avansat pentru prima data o serie de explicatii despre mecanismul ce se face vinovat de aceasta asociere.
Cercetatorii au studiat genomurile a 78 de copii suferind de tulburari autistice si de schizofrenie si pe cele ale parintilor lor. Ei au descoperit ca majoritatea mutatiilor spontane regasite la copil proveneau din genomul transmis de tata si ca varsta pe care o avea acesta in momentul conceperii bebelusului juca un rol primordial in cresterea numarului lor.
Fiecare an suplimentar al tatalui, in momentul conceperii, se traduce prin mutatii spontane suplimentare, care corespund unei rate a mutatiilor paterne ce creste cu 4,28% pe an. “Un barbat care devine tata la varsta de 40 de ani transmite de doua ori mai multe mutatii copilului sau decat o face un barbat care devine tata la varsta de 20 de ani”, sustine Kari Stefansson, unul dintre autorii studiului.
Studii epidemiologice au stabilit deja o legatura statistica intre varsta tatalui la momentul conceperii bebelusului si riscul de autism si schizofrenie, in timp ce alte studii au asociat aceste maladii cu anumite mutatii genetice.
 
Vote it up
189
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza