Parintele Narniei

Un nou film inspirat din romanele lui fantastice revine pe ecrane, dar cat stim despre unul dintre cei mai influenti crestini?
 
<p>C.S. Lewis e pe punctul de a deveni o afacere foarte profitabila. Ce-i drept, asta l-ar fi deranjat pe autorul volumului Crestinism, pur si simplu. Se poate ca Lewis sa fi transmis cel mai bine ideile crestine in randul maselor din epoca moderna, fapt pentru care compania de productie Disney i-a valorificat ideile.
Disney lucreaza la o serie de filme bazate pe cele sapte volume ale lui Lewis grupate sub titlul  Cronicile din Narnia, un amestec delicios de povesti pentru copii si metafore crestine, scrise cu un extraordinar talent de povestitor. Primul si cel mai cunoscut volum, Sifonierul, leul si vrajitoarea, s-a bucurat de o primire foarte buna si in Romania.
Seria povestirilor din Narnia se numara printre cele mai celebre carti pentru copii scrise vreodata, iar unii critici considera primul volum drept extraordinar. Este povestea unor tineri britanici care descopera o lume paralela cu animale vorbitoare, printi, cavaleri si miracole.
Fiecare carte are un fir epic independent, dar intreaga serie vorbeste despre inceputul si sfarsitul unei lumi in care faptele bune si rele joaca un rol important in explicarea vietii.
Nascut in noiembrie 1898 la Belfast, in Irlanda de Nord, C.S. Lewis s-a considerat intotdeauna drept un profesor de rand, in ciuda faptului ca preda la Oxford si Cambridge si lumea il vedea ca pe una dintre cele mai stralucite minti ale generatiei sale.
Cu toate acestea, nu profesorul, ci crestinul din el a schimbat lumea. Geniul consta in abilitatea de a reda idei foarte complexe intr-un mod direct si clar. Ca promotor al ratiunii, Lewis a fost mereu adversarul gandirii imbacsite, al vorbirii in doi peri si al ateismului.
El a scris: "Sunt doua tipuri de greseli pe care oamenii le fac de obicei in ceea ce priveste diavolii. Una dintre acestea este sa nu creada in existenta lor. Cealalta, este sa creada si sa fie in mod excesiv si nesanatos interesati de acestia. Oricare dintre aceste rataciri le produce diavolilor la fel de multa placere, caci ei ii intampina si pe materialist, si pe vrajitor cu aceeasi incantare".
Lewis s-a declarat crestin in 1931, dupa ce a incercat sa produca o teza in care sa adune toate argumentele impotriva crestinismului. A reusit sa combata fiecare posibil contraargument. Intre timp, a fost total cucerit si s-a atasat emotional de doctrina crestina. Tot ceea ce a scris de atunci incolo s-a inspirat din crestinism. Lewis era, insa, prea subtil ca sa-si trambiteze credinta. Stia ca soapta se aude mai bine decat strigatul.
In 1950 a publicat Sifonierul, leul si vrajitoarea. In 1952 a aparut Crestinism, pur si simplu. Titlul arata ca autorul ii combate pe cei care incercau sa dilueze crestinismul sau sa-l prezinte ca pe o religie confuza si neinteleasa.
Cartile lui nu sunt impanate cu citate din Scriptura, fiindca stia ca aceasta nu ar fi avut prea mare efect asupra cititorilor. Nu a facut decat sa demonstreze ca este logic sa crezi in Dumnezeu si ca, pornind de aici, credinta in Iisus Hristos devine inevitabila. El a rasturnat opinia comuna din lumea moderna, care spune ca doar cei fara minte imbratiseaza crestinismul, in timp ce oamenii care gandesc mai mult resping aceasta religie. Si-a rezumat argumentele cu claritate: "Nu trebuie sa va ingrijorati cand oamenii falsi va spun ca e ridicol sa crezi intr-un paradis precum cel crestin fiindca ei nu vor sa-si petreaca eternitatea cantand la harpa. Raspundeti-le ca, daca nu inteleg cartile scrise pentru adulti, ar trebui sa nu vorbeasca despre ele. Toate imaginile biblice sunt, desigur, simple incercari simbolice de a exprima ceea ce nu poate fi spus in cuvinte... Cei care le interpreteaza literal ar putea la fel de bine sa creada ca, atunci cand ne-a spus sa fim ca porumbeii, Iisus Hristos voia sa spuna ca trebuie sa facem oua".

In anii 1950, Lewis a cunoscut-o pe Joy Davidman, o americana convertita de la iudaism la crestinism, si s-a indragostit de ea. Mariajul a fost frumos, dar scurt, caci Joy a murit in 1960. Filmul Taramul umbrelor, cu Sir Anthony Hopkins, este o cronica a povestii lor de dragoste. Ceea ce i-a adus impreuna si i-a sprijinit in timp ce ea agoniza, bolnava de cancer, si ceea ce l-a salvat pe Lewis dupa pierderea ei a fost profunda credinta crestina.
Dupa moartea lui Joy, Lewis a scris Anatomia suferintei, unde isi povesteste sentimentele pe care le-a incercat dupa moartea sotiei: "Suferinta seamana mult cu teama. Pana acum aveam prea putin timp. Acum, timpul e tot ce mi-a mai ramas. Timp in stare pura, o simpla succesiune".
Desi ultimii lui ani nu au mai fost la fel de fericiti ca aceia petrecuti alaturi de Joy, a continuat sa scrie si sa conferentieze, devenind celebru atat in Europa, cat si in America de Nord. A murit in 1963, in aceeasi zi ca John F. Kennedy.
Opera si ideile lui au ramas pentru a-i face pe multi fericiti. Povestirile despre Narnia reprezinta o culme a literaturii pentru copii.
Desi nu sustin ca ar fi un model, scrierile sale nu sunt niciodata didactice, ci mereu valabile si de o intelepciune uimitoare.</p>

Vote it up
258
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza