Pappardelle cu tocana de iepure

Carnea de iepure de casa, slaba si cu gust delicat, este ingredientul clasic pentru aceasta reteta din Toscana 
<p>Se obtin 4 portii
Timp de preparare: 20–25 de minute
Timp de gatit: 1–1 1/4 ora

Ingrediente

2 1/2 linguri ulei de masline extravirgin
2 cepe tocate
1 mic bulb de fenicul sau 1 tija de telina taiata cubulete
3 catei de usturoi tocati
55 g pancetta (cam 3 felii) taiata bucatele mici
1 lingura boabe de ienupar pisate grosier
1 lingura rozmarin proaspat, tocat, sau 2 lingurite rozmarin uscat
340 g carne de iepure dezosata, taiata bucati, sau 500 g bucati cu os
250 ml vin rosu
400–450 ml bulion de pui
3 linguri pasta de rosii
340 g pappardelle sau alti taitei lati
75 g branza parmezan proaspat rasa, pentru servit

Preparare

Se incing 2 linguri de ulei intr-o cratita mare sau intr-o caserola rezistenta la flacara. Se adauga ceapa, feniculul sau telina, usturoiul si pancetta si se gatesc circa 8 minute, amestecand ocazional, pana ce ceapa se moaie, dar nu apuca sa se rumeneasca.
Se adauga ienuparul, rozmarinul si carnea. Se gatesc la flacara mica, pana ce carnea se rumeneste putin, circa 5 minute.
Se toarna in cratita vinul, 250 ml din bulion si pasta de rosii. Se amesteca, se acopera si se gatesc la foc mic pana cand carnea devine frageda, circa 15–20 de minute pentru cea dezosata si 30 de minute pentru bucatile cu os.
Se scoate carnea din sos si se pune deoparte, sa se raceasca. Cand s-a racit indeajuns ca sa poata fi manuita, se taie cubulete, aruncand pielea si oasele, si se pune deoparte.
Cat timp se raceste carnea, se mareste flacara putin si se continua fierberea sosului, adaugand si restul de bulion. Se fierbe 30 de minute sau pana cand este mai aromat si are o consistenta ceva mai groasa.
Intre timp, se fierb pappardellele 10–12 minute sau conform instructiunilor de pe ambalaj, pana ce sunt al dente.
Se pun cubuletele de carne in sos si se incing. Se scurg pastele, se transfera pe un platou si se amesteca cu restul de ulei. Deasupra sa se toarna sosul si se serveste imediat, cu branza parmezan.

Cateva idei
• In loc de carne de iepure, folositi piept de curcan dezosat, taiat fileuri mari, sau bucati de pui.
• Daca nu gasiti pappardelle uscate, puteti sa le preparati singuri taind foi proaspete de lasagna ca taitei lati de 2 cm (vezi p. 19 pentru paste preparate in casa). Fierbeti-i 4–5 minute, pana ce sunt al dente.

Avantaje
• Carnea de iepure este bogata in proteine si relativ saraca in grasimi, cantitatea acestora fiind similara cu cea din carnea de pui fara piele. Este bogata in vitamine B si este o buna sursa de fier.
• Vinul rosu contine compusi flavonoizi care protejeaza impotriva bolilor de inima.</p>

Vote it up
179
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza