Paine-trandafir cu morcovi

Este de ajuns sa desprinzi chiflele pentru a avea parte de un mic dejun delicios sau o gustare sanatoasa

 

<p>

Chifle (petale) 16
Timp de preparare:
circa 45 de minute, plus circa 3 ore pentru cresterea painii
Timp de gatit: circa 30 de minute

Ingrediente:

375 g morcovi
400 g faina alba, pentru paine
2 lingurite de sare
1 pliculet de drojdie uscata
125 ml lapte semidegresat
1 lingura de ulei de masline extravirgin
circa 150 g faina integrala
4 cepe verzi, tocate foarte marunt
1 ou, batut

Preparare:

Se toaca marunt 250 g de morcovi, iar cei ramasi se dau pe razatoare, dupa care se lasa deoparte. Se fierb morcovii tocati in cat mai putina apa clocotita, timp de 12-14 minute, sau pana ce se inmoaie. Se scurg si se transforma intr-un piure, folosind un blender, sau se sfarama pana la omogenizare. Se pune piureul intr-o sita si se preseaza, ca sa se scurga cat mai mult lichid posibil, avand grija ca sa nu treaca si din morcovi. Se lasa piureul in sita, la scurs.

Intr-un castron se amesteca faina alba, sarea si drojdia. Se incalzeste laptele, cu 125 ml de apa. Intr-alt castron, mare, se combina piureul de morcovi, mixtura de lapte cu apa si uleiul. Se adauga faina si se amesteca pana cand se obtine un aluat moale. Se pune apoi, treptat, faina integrala, pentru a obtine un aluat, din care se modeleaza o bila moale.

Se framanta aluatul pe o suprafata pudrata cu putina faina, timp de 10 minute, pana cand este omogen, dar inca moale si putin umed. Se unge cu putin ulei un castron mare si se pune aluatul inauntru. Se acopera cu folie si se lasa sa creasca intr-un loc cald, pana ce isi dubleaza volumul (circa 2 ore).

Se ung cu grasime 2 tavi de copt rotunde, cu diametrul de 20 cm, si li se tapeteaza fundul cu hartie de pergament unsa cu grasime. Se loveste aluatul cu pumnii si se mai framanta 2 minute, apoi se aplatizeaza putin. Se presara deasupra morcovi rasi si ceapa verde, apoi se continua framantatul, pana la o omogenizare perfecta. Daca morcovii fac ca aluatul sa fie prea umed, se mai pudreaza cu putina faina, framantandu-se pana ce si aceasta este inglobata.

Se taie aluatul in doua, iar fiecare jumatate se imparte in 8 portii egale. Se modeleaza fiecare portie ca o bila si se aranjeaza in tavile de copt pregatite mai inainte, astfel: o bila in centru, iar restul de-a lungul marginii tavilor. Se acopera tavile cu un prosop curat (nu folie, care s-ar putea lipi de chifle cand incep sa creasca) si se lasa circa 1 ora, sau pana cand isi dubleaza volumul.

Se incinge cuptorul la 200°C. Se unge partea superioara a chiflelor cu putin ou batut, apoi se coc circa 30 de minute, pana devin aurii. Pentru a verifica daca painea este coapta, se scoate din tava si se ciocaneste cu degetul: trebuie sa sune a gol, ca o toba. In caz contrar, se continua coacerea alte 5 minute, dupa care se verifica iar.

Se scoate painea din tavi, transferandu-se pe gratare metalice. Se serveste calda, ori la temperatura camerei. Painea poate fi pastrata cam 2 zile intr-o cutie bine inchisa, sau maximum 3 luni in congelator.

Cateva idei:

• Dupa ce se imparte aluatul in doua, se modeleaza fiecare jumatate ca o bucata de paine (forma fiind la libera alegere), care se pune intr-o tava unsa, sau in 2 forme de 450 g. Se lasa la crescut, dupa care se coace ca mai sus.
• Pentru a prepara o paine-trandafir cu spanac, se fac piure 400 g de frunze de spanac, fierte. Se foloseste piureul la prepararea aluatului, in locul celui de morcovi. Se inglobeaza in aluat 2 linguri de frunze tocate de chives proaspat, laolalta cu ceapa verde, in loc de morcovi rasi.
• Se pot adauga 2-3 linguri de verdeturi aromate proaspete – de pilda, patrunjel, salvie, cimbru sau tarhon – impreuna cu piureul de legume (fie de spanac, fie de morcovi).

Avantaje:

• Morcovii si faina integrala se comple-teaza reciproc, ele oferindu-i painii o mare cantitate de fibre, importante atat pentru controlul nivelurilor de grasimi si zahar din sange, cat si pentru sanatatea intestinelor.

Pentru mai multe retete culinare acceseaza site-ul www.lumearetetelor.ro

</p>

Vote it up
195
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza