Paine de porumb cu susan

Aceasta paine colorata si gustoasa, cu rosii uscate la soare si ardei poate insoti supe, antreuri, fripturi si salate

 

<p>

Portii 9
Timp de preparare: 10 minute, plus 30 de minute pentru inmuiere si 15 minute pentru racire
Timp de gatit: 25-30 de minute

Ingrediente:

55 g rosii uscate la soare (ambalate uscat)
100 g faina
100 g malai fin
1 lingura de praf de copt
1/4 lingurita de sare
1 ou mare
200 ml lapte semidegresat
3 linguri de ulei de porumb
1 cutie de crema de porumb (circa 200 g)
1 ardei gras verde, curatat de seminte si taiat cubulete mici
1 lingura de seminte de susan

Preparare:

Se pun rosiile uscate intr-un castronel termorezistent; se toarna peste ele apa clocotita. Se lasa la inmuiat 30 de minute, sau pana cand se umfla si devin foarte carnoase. Se scurg bine si se sterg prin tamponare cu prosoape de hartie, apoi se taie bucatele, folosind o foarfeca de bucatarie.

Se incalzeste cuptorul la 220°C. Se unge cu ulei o forma de copt patrata si adanca, avand latura de 18 cm, si se captuseste cu hartie de pergament. Se unge hartia cu ulei. Se pune forma de copt deoparte.

Intr-un castron mare se amesteca faina, malaiul, praful de copt si sarea. In alt castron se bate putin oul, apoi se adauga laptele, uleiul si crema de porumb, amestecand bine. Se toarna aceasta mixtura in primul castron. Se inglobeaza rosiile si ardeii grasi, si se omogenizeaza din nou. Se toarna compozitia in tava de copt si se presara deasupra semintele de susan.

Se coace painea 25-30 de minute, pana ce a crescut si s-a rumenit. Se incearca daca este facuta introducand o scobitoare in centru – la extragere, aceasta trebuie fie curata, fara pic de mixtura lipicioasa pe ea. Daca painea nu s-a facut, se mai coace 5 minute, apoi se verifica inca o data.

Se lasa painea sa se raceasca 15 minute, in tava, apoi se rastoarna pe un gratar metalic. Se serveste calda sau rece, taiata in patrate.

Cateva idei:

• Pentru a prepara briose gustoase, se distribuie amestecul in 9 forme adanci de briose in stil american si se coace 18-20 de minute.
• Pentru a obtine o textura mai crocanta, se inlocuiesc ardeii grasi cu 30 g de seminte de dovleac prajite. Aceste seminte contin multa grasime, insa cea mai mare parte a ei este de tip nesaturat; au si o seama de minerale folositoare.

Avantaje:

• In aceasta reteta, 3 ingrediente aduc calciu – esential pentru sanatatea oaselor si dintilor, a nervilor si pentru capacitatea de coagulare a sangelui. Laptele semidegresat este cea mai evidenta sursa de calciu. Faina de grau vine si ea cu o cantitate – dar la aceeasi greutate, semintele de susan au cel mai mare continut de calciu. Totusi, calciul din lapte e mai bine absorbit de organism.
• Porumbul dulce este o sursa benefica de carbohidrati complecsi, pe care expertii in nutritie ii recomanda calduros.

Pentru mai multe retete culinare acceseaza site-ul www.lumearetetelor.ro

</p>

Vote it up
170
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza