Paella cu fructe de mare

Reteta de paella variaza de la o regiune la alta a Spaniei. Prepara si tu o versiune cu peste-unditar, calamar si midii

 

<p>

Portii 4
Timp de preparare si de gatit: circa 1 ora

Ingrediente:

un varf mare de fire de sofran
900 ml supa simpla de peste, preferabil preparata in casa (vezi pagina 27)
400 g calmari
2 linguri de ulei de masline extravirgin
200 g file de peste-unditar, taiat bucatele
2 catei de usturoi mari, pisati
1 ceapa mare, tocata marunt
1/2 lingurita de paprika, sau dupa gust
2 ardei grasi mari, rosii, curatati de seminte si tocati
250 g orez cu bob lung
1 cutie cu rosii tocate, circa 225 g
150 g mazare congelata
12 midii, bine curatate si cu „barbile“ indepartate
3 linguri de patrunjel, tocat marunt
sare si piper

Preparare:

Se pun firisoarele de sofran intr-o cratita mare, cu fund gros, la foc moderat, amestecand pana ce incep sa-si dezvolte aroma. Se adauga supa simpla si se da in clocot. Se ia de pe aragaz, se acopera si se lasa sa infuzeze.

Pentru a prepara calmarii, li se scot capetele, tentaculele si maruntaiele. Se arunca ciocul tare de la baza tentaculelor si capul; se trage pana transparenta din corp, aruncandu-se si aceasta. Se freaca cu degetele pielea gri, subtire, din corp, sub un jet de apa rece. Se taie corpurile in fasii fine si se toaca tentaculele.

Se incinge 1 lingura de ulei intr-o tigaie. Se pun inauntru bucatile de peste si se prajesc rapid, pana ce se rumenesc uniform pe toate partile. Se scot si se lasa deoparte. Se toarna in tigaie restul de ulei, apoi se pun usturoiul, ceapa si paprika, si se gatesc 2 minute la foc moderat, amestecand ocazional. Se adauga ardeii si se continua 3 minute, sau pana cand vegetalele sunt moi, dar nu prajite.

Se adauga orezul si se amesteca, astfel ca boabele sa se acopere cu ulei. Se aduce supa simpla, infuzata cu sofran, imediat sub punctul de fierbere si se adauga jumatate din ea la orez. Se amesteca, apoi se da in clocot. Se micsoreaza flacara si se fierbe incet 5 minute, sau pana cand lichidul a fost absorbit aproape complet.

Se adauga mixtura de orez la supa simpla ramasa in cratita. Se incorporeaza rosiile, cu suc cu tot, pestele si mazarea, si se amesteca. Se aranjeaza midiile deasupra. Se fierb ingredientele incet, circa 5 minute. Se inglobeaza cu mare grija calmarii, apoi se continua fierberea alte 15 minute, sau pana cand orezul este fraged, iar lichidul a fost absorbit in totalitate. Se asezoneaza cu sare si piper, dupa gust.

Se ia cratita de pe foc, se acopera si se lasa sa stea 5 minute. Se arunca midiile care nu s-au deschis. Se presara peste paella patrunjelul tocat, dupa care e gata de servit.

O idee:

• Pentru a face un risotto cu fructe de mare, la pasul 3 omiteti paprika si inlocuiti ardeii grasi cu un bulb mare de fenicul, tocat marunt. La pasul 4, adaugati 250 g de orez pentru risotto. Puneti 4 linguri de vin alb sec si amestecati pana ce e absorbit, apoi adaugati supa infuzata cu sofran, cate un polonic odata, continuand doar dupa ce cantitatea anterioara a fost absorbita. Cand circa trei sferturi din supa a fost folosita, inglobati bucatile de peste-unditar rumenite si calmarii. Omiteti rosiile, midiile si mazarea. Continuati adaugarea graduala a supei, amestecand cu grija, iar cand supa s-a terminat, asezonati dupa gust. Presarati pe paella marar sau patrunjel proaspat, tocat; luati mancarea de pe foc, acoperiti-o si lasati-o sa stea circa 2 minute inainte de a o servi.

Avantaje:

• Folosind supa obtinuta prin fierberea capului, pielii si oaselor oricarui peste cu carne alba nu doar adaugam gust mancarii, dar suplimentam si substantele nutritive. Toate vitaminele si mineralele dizolvate in apa au o contributie benefica.
• Continutul de carbohidrati cu amidon se poate mari folosind mai mult de o sursa. In Spania, paella nu se serveste cu paine, dat fiind ca are in compozitie orez – insa recomandam adaugarea catorva felii, pentru un plus de carbohidrati.

Pentru mai multe retete culinare acceseaza site-ul www.lumearetetelor.ro

</p>

Vote it up
159
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza