Paella cu creveti si barbun

O reteta clasica din bucataria spaniola, primita mereu cu entuziasm de amatorii de fructe de mare

 

<p>

Portii 4
Timp de preparare: 20 de minute
Timp de gatit: circa 45 de minute

Ingrediente:

1 lingura ulei de masline extra virgin
1 ceapa mare tocata grosier
1/2 lingurita firisoare de sofran
1 ardei gras rosu curatat de seminte si tocat
1 ardei gras galben curatat de seminte si tocat
2 catei de usturoi pisati
250 g orez brun cu bob lung
100 ml vin alb sec
360 ml bulion de peste fierbinte sau cat este nevoie
3–4 fire rozmarin proaspat
2 barbuni, circa 160 g fiecare, curatati
115 g varfuri de sparanghel taiate in jumatate, pe lungime
115 g mazare congelata
200 g creveti mari gatiti
sare si piper
feliute de lamaie, pentru servit

Preparare:

Se incinge uleiul de masline intr-o tigaie mare si adanca, se adauga ceapa si se prajeste la foc mic 5 minute, pana se moaie. Intre timp, se moaie sofranul in 2 linguri de apa clocotita.

Se adauga in tigaie ardeii si usturoiul si se prajesc 3–4 minute. Se adauga orezul, vinul, bulionul de peste fierbinte, mixtura de sofran, firele de rozmarin, sare si piper. Se da in clocot, apoi se acopera, se reduce flacara si se fierbe 25 de minute sau pana ce orezul este aproape facut, adaugand bulion de peste daca acesta este absorbit inainte ca orezul sa fie gata.

Intre timp, se incalzeste grillul cuptorului. Se pun pestii intr-un vas termorezistent adanc si se frig 6 minute pe fiecare parte. Pentru a testa daca pestele este facut, se infige varful unui cutit langa os; carnea trebuie sa se desfaca usor. Se taie capetele si cozile, se indeparteaza oasele si se taie carnea (cu piele cu tot) in bucati de dimensiunea unei imbucaturi.

Se amesteca varfurile de sparanghel si mazarea cu orezul. Se gateste cu capacul pus inca 5 minute, timp in care orezul ar trebui sa fie fraged si tot lichidul absorbit.
Se adauga crevetii si pestele in vas si se amesteca cu orezul. Se acopera vasul si se gateste totul incet 4–5 minute, pana se incinge, dupa care se serveste cu feliute de lamaie.

O idee:

• Pentru orez cu midii, spalati 1 kg de midii sub jet de apa rece, aruncandu-le pe cele deschise si pe cele care nu se inchid cand sunt ciocanite. Puneti-le intr-o tigaie mare, cu 90 ml vin alb, 1 ceapa tocata, 2 catei de usturoi tocati si o mana de cozi de patrunjel tocate, apoi acoperiti si fierbeti la foc iute 3–4 minute, scuturand tigaia frecvent, pana ce se deschid toate cochiliile. Scoateti majoritatea midiilor din cochilii. Strecurati lichidul si completati cu bulion de peste sau de legume, pana la can-titatea de 750 ml. Sotati, pana se moaie, 2 fire de praz tocate (doar partea alba) si 2 catei de usturoi pisati, folosind 1 lingura ulei de masline extra virgin. Adaugati 250 g orez alb cu bob lung, bulionul de peste, 2 foi de dafin, 2 fire de cimbru proaspat si apoi asezonati dupa gust. Dati in clocot, apoi reduceti flacara, acoperiti si fierbeti 10–15 minute, pana ce orezul este aproape facut. Adaugati 1 cutie inimi de anghi-nare, circa 400 g, scurse si feliate, si 115 g mazare fina congelata si gatiti, cu capac, inca 5 minute. Adaugati midiile decorticate, 55 g frunze de nasturel tocate si 3 linguri patrunjel tocat, si incingeti totul. Ornati cu midiile ramase in cochilii si cu feliute de lamaie.

Avantaje:

• Carnea de barbun este slaba si ferma, cu un gust mai apropiat de cel al crustaceelor decat de cel al pestilor cu carne alba. Este o excelenta sursa de seleniu, un mineral cu proprietati antioxidante.
• Crevetii contin cantitati utile din multe dintre vitaminele B, mai ales B12, esentiala pentru sanatatea sistemului sangvin si a celui nervos.
• Sezonul mazarii proaspete este scurt, dar mazare congelata se gaseste tot anul. Are un continut de substante nutritive similar cu cel al mazarii proaspete, daca nu este rasfiarta.

Pentru mai multe retete culinare acceseaza site-ul www.lumearetetelor.ro

</p>

Vote it up
290
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza