Paella

Aceasta reteta traditionala spaniola combina carnea de pui si fructele de mare cu orezul aromat cu sofran. Serveste-o cu lamaie
 
<p>Preparare: 45 de minute
la foc: 1 ora si 5 minute - 1 ora si 15 minute
Se obtin 6 portii

O portie contine:
Calorii 441
Glucide 45 g
Proteine 42 g
Grasimi 10 g (grasimi saturate 2 g)

Ingrediente

600 ml bulion de pui
10-12 stigme de sofran
3 feliute de bacon afumat
350 g piept de pui, fara piele si dezosat
2 linguri ulei de masline
200 g ceapa, taiata solzisori
1 ardei gras verde si 1 rosu, tocati
2 catei de usturoi, zdrobiti
400 g rosii din conserva, taiate
250 g orez cu bobul lung
Sare si piper negru
250 g calamar mic
400 g midii vii
200 g mazare congelata
2 linguri vin alb, optional
200 g creveti decorticati, proaspeti sau decongelati daca au fost congelati
12 creveti intregi, optional
3 linguri patrunjel proaspat, tocat
Garnitura: felii de lamaie, optional

Preparare

1. Se da bulionul in clocot, se amesteca sofranul si se lasa deoparte. Se curata baconul de sorici si grasime si se taie in fasii de 1 cm. Se taie carnea de pui in cubulete de 2,5 cm.
2. Se incinge 1 lingura de ulei de masli­ne intr-un vas special de paella, o ti­gaie cu capac sau intr-o cratita termo­rezistenta. Se adauga baconul si carnea de pui si se prajesc la foc potrivit 5 minute sau pana cand s-au rumenit putin, intorcandu-le frecvent de pe o parte pe cealalta. Se scot si se lasa deoparte.
3. Se adauga restul de ulei in tigaie, apoi ceapa, ardeii si usturoiul si se calesc la foc mic 10-15 minute, pana s-au in­muiat dar nu si-au schimbat culoarea.
4. Se amesteca rosiile si se da amestecul in clocot. Se micsoreaza flacara la mediu si se mai fierb 9-10 minute, amestecand des, pana cand o parte din lichid s-a evaporat, iar amestecul s-a legat.
5. Se inglobeaza orezul, se adauga puiul si baconul, bulionul si un varf de sare si se da totul in clocot. Se micsoreaza flacara pana la mic, se acopera tigaia cu un capac sau cu folie de aluminiu si se mai lasa la fiert 25 de minute, fara a lua capacul.
6. Intre timp se spala calamarul si se taie in sferturi pe lungime. Se freaca bine cu o perie midiile si se arunca cele deschise sau stricate.
7. Calamarul se amesteca cu midiile, mazarea si orezul si se fierbe paella inca 10 minute sau pana cand orezul a absorbit tot bulionul si midiile s-au deschis (se arunca cele care au ramas inchise). Daca mancarea s-a lipit de tigaie se adauga vinul alb, optional, sau putina apa.
8. Se presara mult piper negru, apoi se adauga crevetii decorticati si se amesteca usor cu o furculita.
Se asaza crevetii intregi deasupra, optional, si se mai da mancarea la foc 3-4 minute pana cand toti crevetii sunt patrunsi.
9. Se presara patrunjelul peste paella si se serveste cu felii de lamaie, optional.</p>

Vote it up
180
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza