Pachetele de somon cu rucola

Pateul de somon se prepara usor si rapid. Daca este servit cu o salata racoritoare si paine prajita, devine un antreu excelent

 

<p>

Portii 4
Timp de preparare: 25 de minute, plus 1 ora pentru racire si 2 ore pentru refrigerare

Ingrediente:

250 g file de somon
1 foaie de dafin
2-3 rondele de ceapa
5 boabe de piper negru
200 g somon afumat, feliat
200 g branza proaspata de vaca
3 linguri de smantana
coaja rasa fin de la 1/2 lamaie
1 lingura de zeama de lamaie
1 lingurita de sos de hrean
4 linguri de rucola verde tocata
sare si piper

Salata de rucola:

2 linguri de zeama de portocale
1 lingura de ulei de floarea-soarelui
1 lingurita de mustar de Dijon
1/2 lingurita de miere
100 g frunze de rucola

Preparare:

Se pune fileul de somon intr-o cratita adanca, impreuna cu foaia de dafin, rondelele de ceapa si boabele de piper. Se toarna deasupra apa rece si se da in clocot. Se fierbe lent 1 minut, apoi se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca in lichid, circa 1 ora.

Intre timp, feliile de somon afumat se astern in 4 forme unse cu putin ulei, in asa fel incat sa atarne peste margini. Se lasa deoparte.

Se scurg fileurile de somon si se rupe carnea in bucatele, aruncand pielea si oasele. Se pune pestele intr-un blender, impreuna cu branza proaspata, smantana, coaja si zeama de lamaie, hreanul, precum si sare si piper, dupa gust. Se proceseaza pana la omogenizare. Ca alternativa, pentru un pate cu textura mai putin fina, se foloseste o furculita ca sa se amestece carnea de somon cu restul ingredientelor.

Se pune jumatate din pate in formele tapetate cu somon afumat. Se amesteca nasturelul tocat cu restul de pate, apoi se distribuie si acesta in forme. Bucatile de somon afumat care atarna se pliaza peste umplutura si se preseaza putin. Se lasa la frigider timp de 2 ore.

Inainte de servire, se toarna intr-un castron zeama de portocale, uleiul, mustarul si mierea. Se adauga frunzele de nasturel si se amesteca. Se imparte salata in 4 farfurii, apoi se pune cate un pachetel cu somon in fiecare.

Cateva idei:

• Preparati pateul cu somon din conserva, care are un continut mai mare de calciu, datorita oaselor. Scurgeti o cutie de somon (circa 220 g) si indepartati pielea. Sfaramati pestele impreuna cu 200 g de branza moale slaba, cu verdeturi, 3 linguri de maioneza si 1/2 lingurita de sos Tabasco. Asezonati din belsug cu piper negru, proaspat macinat. Puneti jumatate din pate in formele tapetate cu somon afumat, asezati deasupra cate 1 lingura de nasturel tocat si incheiati cu restul cantitatii de pate. Preparati salata care insoteste pachetelele de peste cu un amestec de frunze de rucola si spanac tanar.
• Puteti renunta la feliile de somon afumat din reteta; in schimb, dublati cantitatea de nasturel si amestecati-o pe toata in pate, la pasul 3, dupa care serviti mixtura ca un dip pentru fasii de legume si grisine sau crochete calde din pitta.
• Puteti folosi in loc de rucola nasturel, daca gasiti.

Avantaje:

• Somonul contine acizi grasi omega-3, polinesaturati, care previn formarea de cheaguri sangvine si obturarea arterelor, protejand organismul de congestii cerebrale si atacuri de cord.
• Nasturelul aduce cantitati importante de antioxidanti – vitaminele C si E, precum si beta-caroten. Asemenea tuturor vegetalelor verzi, acesta contine si cantitati substantiale de folati.
 

Pentru mai multe retete culinare acceseaza site-ul www.lumearetetelor.ro

</p>

Vote it up
133
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza