Pachetele cu crab si ghimbir

Au gust si aspect excelent, si sunt usor de preparat. Se pot face in avans, apoi se pot coace si servi cu chilli dulce
 
<p>
18 pachetele
Timp de preparare: 45–50 de minute
Timp de gatit: 12–13 minute

Ingrediente:

1 cutie carne alba de crab, circa 170 g, bine scursa
1 cutie castane de apa, circa 225 g, scurse si tocate
1 cutie boabe de porumb, circa 200 g, scurse
4 cepe verzi tocate
1 lingura radacina proaspata de ghimbir tocata marunt
1 ardei iute rosu curatat de seminte si tocat marunt
2 linguri vin chinezesc de orez, sau sherry sec
2 linguri ulei de arahide
1 lingura ulei de susan
6 foi de placinta, circa 50 x 30 cm fiecare, circa 225 g in total
1 lingura seminte de susan
sare si piper

Pentru servit:

ceapa verde
sos thailandez de chilli dulce

Preparare:

Se incalzeste cuptorul la 200°C. Se combina intr-un castron carnea de crab cu castane de apa, porumb, ceapa verde, ghimbir, ardei iute rosu si vin de orez; se asezoneaza cu sare si piper, dupa gust. Se amesteca uleiurile de arahide si de susan intr-o cana.

Se ruleaza lejer, pe latura mai scurta, toate cele 6 foi de placinta deodata. Folosind un cutit ascutit, se taie transversal rulourile obtinute, in 3 bucati egale. Se acopera cu folie de plastic 2 dintre rulourile scurte astfel rezultate, ca sa nu se usuce. Al treilea rulou se deruleaza, iar una dintre cele 6 fasii se scoate; restul se pun deoparte, acoperite cu folie de plastic.
Se intinde foaia de placinta pe o suprafata de lucru plata, cu capatul scurt aproape, si se unge cu putin din amestecul de uleiuri. Se pune o lingurita cu varf din umplutura de crab, aproape de marginea fasiei, langa coltul din dreapta al laturii mai scurte, si se impatureste fasia pe diagonala, peste umplutura. Se continua impaturirea pe diagonala, pana ce se ajunge la capatul fasiei si se obtine un pachetel triunghiular. Se asaza pachetelul pe o tava de copt, cu partea unde este ultima imbinare in jos.
Se repeta operatiunea cu restul de fasii de aluat, scotandu-le din folia de plastic doar in momentul in care se folosesc, pana ce este folosita toata umplutura de crab. (Pachetelele se pot prepara in avans; se acopera tava de copt cu folie de plastic si se pastreaza in frigider. Timpul de copt ar putea creste pana la 15 minute daca pachetelele sunt foarte reci.)
Se unge partea superioara a pachetelelor cu restul de amestec de uleiuri si se presara cu seminte de susan. Se coc 12–13 minute, pana ce pachetelele se fac crocante si se rumenesc.
Se transfera pachetelele pe un grilaj metalic si se lasa sa se raceasca incet. Intre timp, se despica varfurile cepelor verzi pentru a forma „periute“, pentru ornat. Se servesc pachetelele calde, pe o tava ornata cu periute de ceapa verde, alaturi de un mic castronel cu sos thailandez de chilli dulce.

Cateva idei:

• Pentru pachetele cu creveti, folositi in loc de carne de crab 125 g creveti gatiti si tocati.
• Pentru mini-pachetele de primavara cu um-plutura de vegetale, amestecati 200 g muguri de fasole cu 1 morcov ras, 1 cutie feliute de muguri de bambus, circa 220 g, scurse si tocate, 4 cepe verzi tocate si 125 g ciupercute tocate. Incingeti 1 lingura ulei de arahide intr-o cratita mare, adaugati 1 lingura radacina proas-pata de ghimbir tocata marunt si 2 catei de usturoi pisati; prajiti 30 de secunde. Stropiti totul cu 1 lingura sos de soia light si 1 lingura vin de orez chinezesc, sau sherry sec si prajiti 1 minut, dupa care luati cratita de pe foc si lasati sa se raceasca. Taiati foile de placinta in fasii, ca in reteta principala. Amestecati 2 linguri ulei de arahide si 1 lingura ulei de susan. Ungeti o fasie de aluat, puneti o lingurita cu varf de umplutura in centrul partii inferioare a fasiei de aluat. Impaturiti lateralele si rulati fasia ca sa se obtina o forma ca de tigara. Se repeta operatia cu restul de umplutura si de fasii de aluat. Se coc si se finiseaza ca in reteta principala.

Avantaje:

• Folosind foi de placinta, se mentine coborat nivelul de grasimi, caci este necesara doar o ungere cu putin ulei pentru a lipi imbinarea fasiilor si pentru a obtine textura crocanta si rumenita, iar pachetelele sunt coapte, in loc sa fie prajite.
• Se crede ca ghimbirul ajuta digestia si stimuleaza circulatia sangvina. Mai are si calitati antiseptice, usureaza simptomele racelilor, ca si greturile de dimineata, sau cele datorate calatoriilor.
 
Pentru mai multe retete culinare acceseaza site-ul www.lumearetetelor.ro
</p>
Vote it up
107
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza