Pâinici aromate în ghivece

În aceste ghivece nu cresc flori, ci se coc delicioase pâinici aromate
 

Articole similare

Ingrediente pentru 12 pâinici

1 kg făină albă simplă, și încă puțină pentru masa de lucru

1 lingură sare

2 pliculețe drojdie uscată

6 linguri plante aromatice proaspete, tocate mărunt (de exemplu, coriandru, mărar, oregano, pătrunjel, rozmarin și cimbru)

ulei vegetal (pentru uns)

12 ghivece micuțe noi, ceramice (cu înălțimea de 7,5 cm și diametrul de 9 cm)

2 linguri lapte degresat (pentru glazură)

 

1. Se amestecă într-un castron mare făina, sarea, drojdia uscată și plantele aromatice. Se formează o movilă în mijlocul căreia se toarnă 750 ml apă caldă. Se frământă până când se formează un aluat tare, ce nu se lipește de pereții castronului.

 2. Aluatul se modelează în formă de minge și se unge cu ulei un castron curat. Se rostogolește aluatul prin castron astfel încât să se acopere cu o peliculă de ulei și se pune deasupra o folie de plastic. Se lasă aluatul să dospească la cald 1 oră sau până când își dublează volumul.

4. Se răstoarnă aluatul pe o suprafață presărată cu făină și se frământă puternic. Se împarte aluatul în 12 părți egale, se fac sfere mici și se pune câte una în fiecare ghiveci – nu trebuie să depășească jumătate din înălțimea acestuia. Se pun ghivecele pe o tavă întinsă și se acoperă cu o cârpă umedă. Se lasă să crească la cald 45 de minute sau până când aluatul umple ghiveciul.

5. Încălzește cuptorul la 220°C (gaze 4). Se coc pâinicile 15 minute, apoi se ung cu puțin cu lapte și se coc încă 5-10 minute, până când cresc și capătă o culoare maronie.

 6. Se scot pâinicile din cuptor și se lasă să se răcească în ghivece 15 minute. Se scot cu atenție pâinicile cu ajutorul unui cuțit.

 

 

Vote it up
283
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza