Oua jumari cu somon afumat

Un nou mod de a face oua jumari: prajite intr-un bol deasupra apei care fierbe incet sau intr-o cratita dubla, fara unt
<p>Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 10 minute
Se obtin 4 portii
Fiecare portie contine: kcal 363, proteine 22 g, grasimi 21 g (din care grasimi saturate 9 g), carbohi-   drati 24 g (din care zahar 6 g), fibre 4 g

Ingrediente

6 oua
3 linguri lapte semidegresat
6 rosii prunisoare taiate in doua pe lungime
4 felii groase de paine integrala
3 linguri creme fraiche
75 g felii de somon afumat taiate in fasii subtiri
1 lingurita suc de lamaie
1 lingura marar proaspat tocat
sare si piper
fire de marar proaspat pentru ornat

Preparare

1. Se bat usor ouale cu laptele intr-un castron termorezistent sau in partea de sus a unei cratite duble. Se pun deasupra unei cratite in care abia fierbe apa – baza castronului sau a cratitei trebuie sa atinga apa. Se tin 6–8 minute sau pana cand ouale incep sa se ingroase, amestecand des.
2. Se incalzeste grillul in prealabil la foc mare. Cat se fac ouale, se aranjeaza rosiile cu partea taiata in sus, pe gratarul grillului si se presara cu sare si piper. Se pun si feliile de paine pe gratar. Se tin 4–5 minute, intorcand painea la jumatatea intervalului, pana cand rosiile se rumenesc usor, iar painea este prajita pe ambele parti.
3. In oua se adauga creme fraiche, sare si piper. Se mai tin pe foc 1 minut, amestecand continuu, pana cand se obtin jumari moi. Somonul afumat se stropeste cu sucul de lamaie, apoi se pune peste oua impreuna cu mararul tocat. Se ia de pe foc imediat.
4. Se pune painea prajita pe farfurii incalzite si se impart jumarile cu somon afumat pe fiecare. Se orneaza fiecare cu un fir de marar. Pe fiecare farfurie se pun 3 jumatati de rosie si se servesc.

Cateva idei

• Se servesc pe felii de paine neagra.
• Pentru jumari cu sunca, inlocuiti somonul cu sunca afumata si puneti patrunjel in loc de marar.
• Faceti oua jumari Parsee, o varianta picanta indiana. Se topesc 15 g de unt intr-o tigaie de teflon si se calesc usor 1 minut 2 lingurite de radacina de ghimbir proaspat rasa, un ardei iute rosu proaspat, fara seminte, tocat, cate 1/4 lin-gurita chimion macinat si coriandru macinat. Se adauga amestecul de oua si lapte, si se prajesc la foc mic, amestecand continuu, pana se obtin jumari moi. Se adauga 3 linguri iaurt grecesc, 4 rosii taiate si 1 lingura de coriandru proaspat tocat. Se servesc fierbinti cu paine naan calda.

Avantaje
• Ouale sunt alimente foarte hranitoare si furnizeaza multe substante nutritive esentiale intr-o forma foarte convenabila. In afara de proteine de inalta calitate, ouale contin cantitati utile de vitamine A, B2, B12, E si niacina, precum si o multime de minerale.
• Somonul contine acizi grasi omega-3, un tip de grasime polinesaturata care poate ajuta la protectia impotriva bolilor de inima si atacului cerebral.</p>

Vote it up
259
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza