Oua florentine

Termenul “florentine“ dintr-o reteta arata ca se utilizeaza spanac – aici, intr-o varianta light a retetei clasice
 
<p>
Portii 4
Timp de preparare si gatit: 30 de minute

Ingrediente:

20 g faina de porumb
300 ml lapte semidegresat
45 g branza Gruyere, rasa fin
putina nucsoara rasa
15 g unt
1 lingura ulei de masline extravirgin
200 g praz fraged taiat felii subtiri
800 g frunze fragede de spanac
1 lingurita otet
8 oua
sare si piper
paprika pentru ornat

Preparare:

Mai intai se face sosul. Se amesteca faina de porumb cu putin lapte formand o pasta uniforma. Se toarna restul de lapte intr-o cratita de teflon si se pune la fiert. Cand fierbe se amesteca laptele fiert cu amestecul de faina de porumb, apoi se toarna inapoi in cratita. Se pune la fiert amestecand. Cand sosul s-a ingrosat, se fierbe la foc mic 2 minute. Se ia de pe foc, se adauga branza Gruyere si se pun nucsoara, sare si piper dupa gust. Suprafata sosului se acopera cu o bucata de hartie impermeabila la grasime pentru a-l impiedica sa prinda crusta deasupra si se lasa deoparte intr-un loc cald.

Se incinge untul cu uleiul intr-o cratita mare. Se adauga prazul si se prajeste incet circa 3 minute, amestecand, pana cand incepe sa se moaie. Se adauga spanacul si se amesteca. Se acopera cratita si se mai prajesc la foc moderat 2–3 minute sau pana cand spanacul s-a muiat si prazul este fraged. Se scurg legumele intr-o sita, apasand cu dosul unei linguri ca sa iasa excesul de lichid. Se pun inapoi in cratita si se adauga sare si piper dupa gust. Se acopera si se tin la cald.
Cat se fac legumele, se fierb ouale fara coaja. O tigaie mare se umple pe jumatate cu apa si se pune pe foc pana cand fierbe incet. Se adauga otetul.
Se sparg 4 oua, cate unul o data, si se fierb incet 3–4 minute, turnand cu o lingura, catre sfarsitul fierberii, apa fierbinte peste galbenusuri. Se scot ouale cu o spumiera si se scurg pe servet de hartie. Ouale ramase se fierb la fel.
Se incalzeste in prealabil grillul la foc mare. Se imprastie amestecul de praz si spanac intr-un strat uniform intr-un vas mare, termorezistent. In legume se fac 8 gropi cu dosul unei linguri si in fiecare se pune un ou fiert fara coaja.
Se toarna sosul de branza peste oua. Se presara putina paprika si se asaza vasul sub grill. Se tine 3–4 minute sau pana cand se rumeneste deasupra. Se serveste imediat.

O idee:

• Pentru oua cu legume prajite, intr-o cratita mare cu apa fiarta, se fierb 400 g cartofi noi, curatati si taiati cubulete, 7 minute. Se adauga 500 g varza de frunze tocata si se continua fierberea 4–5 minute sau pana cand legumele sunt fragede. Se scurg bine, apoi se pun inapoi in cratita si se zdrobesc cu un aparat de facut cartofi piure. Se adauga 115 g sfecla fiarta, taiata cubulete si se amesteca cu grija. Se pun sare si piper dupa gust. Se incinge 1 lingura ulei de masline extravirgin intr-o tigaie mare de teflon cu maner termorezistent. Se pune amestecul de legume in tigaie si se intinde uniform, apasand cu dosul unei linguri mari. In amestecul de legume se fac 8 gropi, apoi se sparge in fiecare cate un ou. Se rad deasupra 55 g branza Lancashire, astfel incat sa acopere toata suprafata. Se coc sub un grill fierbinte preincalzit, 7–8 minute sau pana se incheaga ouale. Se servesc fierbinti cu bagheta.

Avantaje:

• Ca si alte alimente de origine animala, ouale furnizeaza cantitati utile de vitamina B12. Cele de gaina crescuta in are liber contin mai multa decat cele de gaina de crescatorie.
• Spanacul este o sursa buna de substante nutritive cu proprietati antioxidante, inclusiv vitaminele C si E si compusi carotenoizi.
• Prazul face parte din familia cepei. Acestea furnizeaza vitamina E, iar partea verde a prazului este o sursa buna de beta-caroten.
 
Pentru mai multe retete culinare acceseaza site-ul www.lumearetetelor.ro
</p>
Vote it up
194
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza