Oua cu linte si mazare

Condimentele pot transforma unele ingrediente banale, de zi cu zi, in ceva special. Serveste cu orez basmati sau lipie
 
<p>
Portii 4
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 20 de minute

Ingrediente:

1 lingura de ulei de floarea-soarelui
1 ceapa, tocata
2 catei de usturoi, tocati
2,5 cm bucata de radacina de ghimbir, descojita si tocata marunt
2 linguri de garam masala
1 lingura de pasta de rosii
450 g broccoli sau conopida, sau din ambele, rupte in inflorescente mici
450 ml supa simpla de legume, preferabil preparata in casa (vezi pagina 28)
55 g linte rosie, spalata
6 oua
225 g mazare congelata
3 linguri de coriandru proaspat, tocat
coaja rasa de la 1 limeta (optional)
sare si piper

Pentru ornat:
feliute de limeta
frunze de coriandru proaspat

Preparare:

Se incinge uleiul intr-o cratita si se prajesc, timp de 3 minute, ceapa, usturoiul si ghimbirul. Se adauga garam masala si pasta de rosii. Se gatesc 1 minut; se incorporeaza broccoli, sau conopida, si se asezoneaza dupa gust. Apoi se toarna in cratita zeama de supa si se da in clocot. Se adauga lintea, se acopera cratita, se micsoreaza flacara si se fierb ingredientele 15 minute, amestecand ocazional.

Intre timp, se pun ouale intr-o craticioara cu apa rece, se dau in clocot si se fierb incet timp de 6 minute. Se scurg si se spala sub un jet de apa rece, apoi se descojesc cu grija (nefiind inca foarte tari).
Se adauga ouale intregi si mazarea la mixtura de linte si se amesteca cu grija. Se aduce din nou la punctul de fierbere, apoi se acopera cratita si tine pe foc 5 minute. Mazarea ar trebui sa fie patrunsa, iar sosul picant, ingrosat cu lintea moale.
Se scot ouale cu o lingura si se taie in doua. Se imparte mixtura picanta de legume pe 4 farfurii. Se amesteca separat coriandrul tocat cu coaja rasa de limeta, apoi se presara peste legume. Deasupra, pe fiecare farfurie, se asaza cate 3 jumatati de ou. Se orneaza cu felii de limeta si frunzulite de coriandru si se serveste imediat.

Cateva idei:

• Acest fel de mancare merge bine cu legume congelate – mixurile de legume, fasolea lata, porumbul dulce si fasolea verde sunt, toate, foarte potrivite.
• Se inlocuieste lintea cu naut. Se scurge 1 cutie cu naut (circa 400 g) si se sfarama grosier, apoi se adauga in amestecul de legume, ca la punctul 1. Se micsoreaza cantitatea de zeama de legume la 300 ml.
• Un sos cremos se potriveste minunat la oua. Se pot ingloba 150 g iaurt slab in mixtura de legume, dupa ce ouale au fost scoase din cratita.
• In locul oualor rascoapte, amestecul de legume poate fi combinat cu oua fierte in apa.

Avantaje:

• Combinatia de condimente din garam masala nu numai ca da preparatelor indiene un gust distinct, dar s-a dovedit ca poseda si unele proprietati curative. De asemenea, previne proliferarea bacteriilor in mancarurile in care este folosita. (Totusi, daca nu e consumata imediat dupa gatire, mancarea trebuie pastrata in conditii sigure, adecvate, la rece.)
 
Pentru mai multe retete culinare acceseaza site-ul www.lumearetetelor.ro
</p>
Vote it up
125
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza