Oua cu crema de curry

Merg cu pilaf cu legume si cu fructe bogate in vitamina C – cum ar fi mango –, pentru a asigura absorbtia maxima a fierului din oua
 
<p>
Se obtin 4 portii
Timp de preparare: 45 de minute

Ingrediente:

20 g unt nesarat
1 ceapa mica tocata foarte marunt
1 catel de usturoi zdrobit
1 lingura pasta de curry
1 conserva rosii taiate, circa 200 g
90 ml lapte de cocos
2 linguri coriandru proaspat tocat
8 oua, la temperatura camerei
Pilaf cu conopida si mazare
1 lingura ulei de floarea-soarelui
170 g buchetele mici de conopida
1 ardei iute rosu proaspat, fara seminte si tocat foarte marunt
1 baton de scortisoara taiat in doua
4 cuisoare intregi
1 foaie de dafin
250 g orez basmati
600 ml bulion de legume
150 g mazare congelata
sare si piper
fire de coriandru proaspat pentru ornat

Preparare:

Se topeste untul intr-o cratita de teflon si se prajeste incet ceapa 7–8 minute sau pana se moaie. Se adauga usturoiul si pasta de curry si se mai prajesc 1 minut. Se adauga rosiile taiate cu sucul lor si se fierb la foc mic 10 minute sau pana se ingroasa. Se toarna laptele de cocos si se mai fierb la foc mic 5 minute. Se adauga coriandrul tocat, se pun sare si piper dupa gust. Se acopera si se tin la cald.

Pentru prepararea pilafului, se incinge uleiul intr-o cratita cu fundul gros, se pun buchetelele de conopida si se prajesc la foc potrivit 1–2 minute, amestecand des, pana cand incep sa se coloreze. Se adauga ardeiul iute, coaja de scortisoara, cuisoarele si foaia de dafin, si se mai prajesc 30 de secunde.

Se adauga orezul si se amesteca bine cu legumele si mirodeniile. Se toarna bulionul. Se aduce la fierbere, apoi se face focul mic, se acopera si se mai fierb incet 5 minute. Se adauga mazarea, se acopera din nou cratita si se mai fierb 7–10 minute sau pana cand este fraged orezul si s-a absorbit tot bulionul. Se pun sare si piper dupa gust.

Cat se fierbe pilaful, se fierb ouale tari. Se pun intr-o cratita si se acopera cu apa calduta. Cand clocoteste apa, se face focul mic si se mai fierb 7 minute. Se scot ouale cu o spumiera si se pun intr-un castron cu apa rece. Cand sunt suficient de reci, se curata de coaja si se taie in jumatate pe lungime.

Jumatatile de ou se aranjeaza pe farfurii incalzite si se toarna peste ele sosul de cocos. Se servesc cu pilaf, scotand mai intai foaia de dafin si mirodeniile intregi, daca se prefera. Se orneaza cu fire de coriandru proaspat.

Cateva idei:

• Poti folosi oua de prepelita, cate 5 de persoana. Se fierb 1–2 minute. Se mareste cantitatea de mazare din pilaf la 250 g. • Pentru oua rapide cu crema de curry, se incinge 1 lingurita de ulei de floarea-soarelui intr-o craticioara si se adauga 1 lingura pasta de curry. Se prajeste 1 minut, apoi se pun 115 g branza dulce de vaca, 6 linguri lapte de cocos si 1 lingura chutney de mango. Se fierb la foc mic, amestecand constant, pana cand compozitia e omogena, apoi se adauga 1 lingura coriandru proaspat tocat si sare, si piper. Sosul se toarna peste ouale fierte tari si se servesc cu orez basmati fiert simplu sau cu paine naan calda.

- kcal 528, proteine 25 g, grasimi 22 g (din care grasimi saturate 7 g), carbohidrati 59 g (din care zahar 6 g), fibre 3 g, vitaminele A, B1, B2, B6, B12, calciu, cupru, potasiu, seleniu C, E, folati, niacina, fier, zinc • Fierul se gaseste in mirodeniile macinate cum sunt chimionul, cardamomul si turmericul. Cantitatea este mica, dar daca mirodeniile se folosesc regulat la gatit, cantitatea de fier ingerata incepe sa se adune. • Rosiile din conserva sunt un aliment foarte util si hranitor. Licopenul antioxidant din rosii se intensifica in timpul gatitului, astfel ca alimentele prelucrate cum sunt rosiile din conserva, pasta de rosii si ketchupul sunt surse mai bune decat rosiile proaspete.

</p>
Vote it up
210
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza