Oua Benedict

Creata in 1920 la restaurantul Delmonico din New York, aceasta reteta foloseste in mod traditional sunca si un sos consistent de unt.
 
<p>Timp pregatire: 10 min
Timp gatire: 15 min
Se obtin 4 portii
O portie contine: kcal 453, proteine 22 g, grasimi 22 g (din care grasimi saturate 5 g), carbohidrati 46 g (din care zahar 21 g), fibre 7 g

Ingrediente

1 lingurita otet
4 oua
4 briose englezesti taiate in jumatate
4 felii sunca de Parma, circa 55 g in total, curatate de grasime
sare si piper

Sos olandez de iaurt si chives
2 galbenusuri
1 lingurita mustar de Dijon
150 g iaurt grecesc (smantana batuta)
1 lingura chives proaspete, tocate (codite tinere de ceapa verde)
Pentru ornat
1 lingura chives proaspete, tocate ( codite tinere de ceapa verde)
paprika (boia)

Preparare

Mai intai se face sosul olandez. Se amesteca galbenusurile, mustarul si iaurtul intr-un castron termorezistent sau in partea de sus a unei cratite duble. Se pun pe o cratita cu apa care abia fierbe 12–15 minute, amestecand continuu pana se ingroasa – la inceput sosul va deveni mai subtire, apoi se va ingrosa. Se adauga chives, precum si sare, si piper dupa gust. Se ia de pe foc si se tine sosul cald pe cratita cu apa fierbinte.

Se umple pe jumatate o tigaie cu apa. Se aduce la fierbere, apoi se adauga otetul. Se face focul mic astfel incat apa sa fiarba incet, apoi se toarna cu grija ouale in apa, unul cate unul. Se fierb 3–4 minute, iar spre sfarsitul fierberii se toarna apa fiarta cu lingura peste galbenusuri.

Intre timp, se incalzeste grillul la foc mare. Se prajesc usor jumatatile de briosa, circa 1 minut pe fiecare parte. Se pune cate o jumatate pe fiecare din cele 4 farfurii calde si peste ele se pune o felie de sunca de Parma stransa putin ca sa se potriveasca peste briosa.
Cu o spumiera se scot ouale fierte fara coaja din tigaie, unul cate unul. Se scurg pe hartie de bucatarie si, daca se doreste, se taie cu foarfeca marginile neregulate ale oualor. Se pune cate un ou pe fiecare jumatate de briosa cu sunca.

Peste oua se toarna sosul olandez si fiecare portie se presara cu putina paprika si cu chives. Se servesc imediat, cu restul de jumatati de briosa prajite.

Sfat:
• In loc de sunca de Parma se folosesc felii subtiri de sunca fiarta slaba. • La sosul olandez, in loc de chives, se adauga 1 lingura de tarhon proaspat tocat sau 30 g nas-turel tocat si se orneaza cu tarhon sau nasturel. • Pentru paine prajita cu oua, se prajesc 8 felii subtiri de paine ciabatta la un grill incalzit la foc.n

De ce este sanatos?
• Toata grasimea din oua se gaseste in galbenus – circa 6 g per ou – si este preponderent grasime nesaturata. Sunca de Parma este cea mai renumita dintre variantele de prosciutto italiene. Este o alternativa slaba la bacon, in special daca se curata toata grasimea vizibila, asa cum se intampla in aceasta reteta. Chives apartin aceleiasi familii ca usturoiul si ceapa. Se crede ca acestea stimuleaza apetitul si actioneaza ca un tonic, probabil datorita continutului de sulf.</p>

Vote it up
265
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza