Orez verde cu coriandru

O pasta de verdeturi si legume este cel mai rapid mod de a face un orez plin de aroma si de culoare

 

<p>

Portii 4
Timp de preparare: 15–20 de minute, plus odihna
Timp de gatit: 15–20 de minute

Ingrediente:

1 ardei gras verde, mare, taiat in sferturi si curatat de cotor si seminte
1 ceapa taiata in sferturi
1 catel de usturoi pisat
15 g frunze proaspete de coriandru
10 g patrunjel proaspat
2 lingurite ulei de masline extra virgin
225 g orez alb cu bob lung
600 ml bulion de pui clocotit
sare si piper
fire proaspete de coriandru, pentru ornat

Preparare:

Se pun ardeiul gras, ceapa, usturoiul, coriandrul si patrunjelul intr-un blender si se proceseaza pana se obtine o pasta. Ca alternativa, se pot toca foarte marunt folosind un cutit ascutit.

Se incing untul si uleiul de masline intr-o cratita mare, se adauga orezul si se prajeste incet 2–3 minute, pana ce boabele devin transparente.

Se ia oala de pe foc si se adauga pasta. Se readuce cratita pe foc si se gateste 2 minute, amestecand continuu. Se toarna bulionul de pui si se asezo-neaza cu sare si piper, dupa gust. Se da in clocot, se micsoreaza flacara, se acopera cratita si se fierbe incet 10–15 minute, pana ce orezul este fraged iar lichidul a fost absorbit.

Se ia cratita de pe foc si se lasa sa stea, acoperita cu capacul, timp de 3–4 minute. Se afaneaza apoi orezul cu furculita si se serveste fierbinte, ornat cu fire de coriandru.

Cateva idei:

• Folositi orez brun cu bob lung in locul celui alb. Va dura 30–40 de minute ca sa-l gatiti si va avea nevoie de 100 ml bulion de pui in plus.
• Ca sa preparati un pilaf de orez rosu cu spanac, prajiti timp de 2 minute 225 g orez rosu de Camargue in ulei si unt, apoi adaugati 300 ml bulion de pui clocotit. Fierbeti, cu cratita acoperita, 30–35 de minute, pana cand orezul este fraged. Cu 10 minute inainte ca orezul sa fie gata, caliti cu grija 1 legatura de ceapa verde tocata si 1 catel de usturoi pisat in 1 lingura ulei de masline extra virgin, timp de 3 minute, pana se moaie. Adaugati 170 g frunze de spanac tanar, acoperiti si caliti 1 mi-nut, apoi luati capacul si gatiti la foc mic inca 1 minut, pana ce s-a evaporat o parte din sucul lasat de spanac. Adaugati orezul fiert, 3 linguri de patrunjel tocat, putina nucsoara proaspat rasa si piper, dupa gust. Acoperiti si gatiti 2 minute. Stoarceti in cratita sucul de la 1/2 lamaie, afanati orezul cu o furculita si serviti-l fierbinte.
• Ca sa preparati o mancare vegetariana, folositi bulion de legume in loc de bulion de pui.

Avantaje:

• Ardeii grasi sunt o excelenta sursa de vitamina C, importanta pentru intretinerea sistemului imunitar. Chiar daca o parte din ea este distrusa in timpul gatitului, tot mai ramane o cantitate insemnata.
• Coriandrul are, de mai multe secole, mai multe utilizari in afara de aceea de verdeata – ca ingredient la prepararea coloniei, ca tonic pentru stomac si, sub forma de seminte, pentru a atenua problemele de sanatate ale tractului urinar.

Pentru mai multe retete culinare acceseaza site-ul www.lumearetetelor.ro

</p>

Vote it up
274
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza