Orez cu nuca de cocos si creveti

Aceasta mancare combina aromele clasice thailandeze de nuca de cocos, lamaie verde si ghimbir, alcatuind un tentant pranz rapid
 
 
<p>Timp de preparare: 15 minute
Timp de gatit: 16–18 minute
Portii: 4

Ingrediente

600 ml bulion de peste
200 g orez thailandez jasmine
1 1/2 lingura ulei de floarea-soarelui
1 catel de usturoi tocat marunt
2,5 cm bucata radacina proaspata de ghimbir tocata marunt
1 legatura ceapa verde feliata foarte subtire
250 g buchetele de broccoli feliate subtire
12 creveti tiger cruzi decorticati, cu cozi
1 lamaie verde, sucul
1 lingura sos de peste
3 linguri frunze de coriandru tocate
90 ml lapte de cocos
sare si piper
Pentru ornat
carlionti de miez proaspat de nuca de cocos (optional)
feliute de lamaie verde

Preparare

Se da supa in clocot, intr-o oala mare. Se adauga orezul, se acopera oala si se fierbe incet 10–12 minute, pana cand orezul s-a fragezit.
Intre timp, se incinge un wok sau o tigaie mare si se pune uleiul. Se adauga usturoiul, ghimbirul si ceapa verde si se prajesc rapid 1 minut. Se adauga broccoli si se gateste 2 minute, apoi se adauga crevetii si se prajesc 2–3 minute, sau pana ce incep sa-si schimbe culoarea gri-albastruie in roz.
Se adauga sucul de lamaie verde si sosul de peste si se stir-fry 30 de secunde, apoi se adauga coriandrul si sare, si piper, dupa gust. Se amesteca bine.
Se adauga la orez laptele de cocos si se amesteca bine. Se scoate orezul pe farfurii individuale, deasupra se asaza mixtura de creveti si broccoli si se orneaza cu carlionti de nuca de cocos, daca se folosesc, si feliute de lamaie verde. Se serveste mancarea imediat.

Cateva idei
• Pentru a prepara o mancare cu continut mic de grasimi, fierbeti incet usturoiul, ghimbirul si ceapa in 2–3 linguri suplimentare de supa, in loc sa le prajiti in ulei, si reduceti cantitatea de lapte de cocos la 2 linguri.
• Adaugati, impreuna cu broccoli, 8 porumbi tineri.
• Pentru a prepara un pui tropical cu orez, inlocuiti crevetii cu 300 g piept de pui dezosat, curatat de piele, taiat fasiute. In loc de broccoli folositi 1 ardei gras verde, curatat de seminte si taiat bucatale, si prajiti puiul 5–6 minute. Descojiti si taiati cubulete un mango de dimensiune medie si amestecati-l in mixtura de pui, impreuna cu sucul de lamaie verde (se omite sosul de peste).

Avantaje
• Orezul este o foarte buna sursa de carbohidrati cu amidon. Pentru ca se gateste usor si repede, este o buna alegere pentru cei care au o viata ocupata.
• Crevetii sunt saraci in grasimi si bogati in proteine. Sunt o sursa excelenta de vitamina B12, esentiala in formarea celulelor rosii si in mentinerea sanatatii sistemului nervos. Crevetii sunt si o excelenta sursa de seleniu, un antioxidant important.
• Sucul de lamaie verde accentueaza gustul, reducand nevoia de sare, si vine cu un bonus de vitamina C.</p>

Vote it up
161
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza