INGREDIENTE PENTRU 4 PORȚII
1 cană (200 g) orez brun
2 lingurițe de ulei de măsline, plus o cantitate mică pentru uns
1 ceapă tocată mărunt
2 căței de usturoi pisați
5 zucchini sau dovlecei (circa 600 g), rași mare
2 ouă, bătute ușor
1 1/4 căni (155 g) brânză Cheddar cu un conținut redus de grăsimi
1/2 cană (50 g) parmezan, ras fin
1/2 cană (10 g) frunze proaspete de mentă, tocate mare
PREPARARE 20 minute, plus 10 minute odihnă
GĂTIT 1 oră
FIECARE PORȚIE CONȚINE 1 722 kJ, 411 kcal, 27 g proteine, 15 g grăsimi (6 g grăsimi saturate), 42 g carbohidrați (3 g zahăr), 4 g fibre, 476 mg sodiu
Gratinul prezentat aici conține cereale integrale, proteine, precum și antioxidanți binefăcători, aduși de zucchini, ceapă și usturoi.
1 Pune orezul și 2 1/2 căni (625 ml) apă într-o oală mare, la foc iute. Dă în clocot, apoi micșorează flacăra și fierbeți orezul molcom, cu un capac, 25-30 de minute sau până când este fraged și toată apa a fost absorbită. Transferă-l într-un castron mare.
2 Între timp, încălzește cuptorul la 200°C. Unge cu puțin ulei un vas termorezistent de 2 litri. Încinge uleiul de măsline într-o tigaie neaderentă, la foc potrivit. Călește în tigaie ceapa și usturoiul circa 3 minute sau până când ceapa se înmoaie. Lasă-le să se răcească.
3 Răstoarnă zucchini rași într-o sită. Presează-i cu mâinile, pentru a se scurge cât mai mult lichid posibil.
4 Adaugă zucchini și ceapa cu usturoiul la orezul din castron. Înglobează apoi ouăle bătute, 1 cană (125 g) din brânza Cheddar, jumătate din parmezan și menta; amestecă. Transferă compoziția în vasul termorezistent pregătit anterior. Presară deasupra restul de Cheddar și de parmezan.
5 Coace totul 25-30 de minute sau până ce gratinul este închegat și ferm. Lasă-l să stea 10 minute înainte de a-l tăia în pătrate, apoi servește-l.
SFATUL BUCĂTARULUI Acest preparat delicios poate fi servit cald sau rece, acompaniat de legume fierte în aburi, o salată verde sau una cu roșii, ceapă și pătrunjel.
Dintr-o cană de orez brun crud se obțin circa 2 1/2 căni (470 g) orez gătit.