Orez basmati rumenit cu chiftele

Orez basmati aromat, calit in zahar caramelizat si servit cu chiftele din carne de miel. Serveste-l cu sos indian Raita
 
<p>Preparare: 20 de minute, plus 40 de minute pentru racire, hidratare si repaus
La foc: 35 de minute
Se obtin 4 portii

O portie contine:
Calorii 532
Glucide 62 g
Proteine 32 g
Grasimi 19 g (grasimi saturate 8 g)

Ingrediente

Pentru chiftele:
1 felie mare de paine alba, fara coaja
150 ml lapte degresat
500 g carne slaba de miel, tocata
1-2 ardei iuti verzi, fara seminte, tocati
1 lingura coriandru proaspat, tocat
1 lingurita garam masala
2-3 catei de usturoi, taiati bucati mari
1 lingurita ghimbir, tocat
1/2 lingura menta proaspata, tocata
Sare
125 g ceapa, taiata in bucati mari
1 lingura unt nesarat

Pentru pilaf:
225 g orez basmati
1 lingura ulei de floarea-soarelui, plus ulei pentru uns
1 lingura zahar
4 teci de cardamon verde, despicate
1 baton de scortisoara de 7,5 cm, rupt in doua
4 cuisoare
Ornare: rosii cherry si cateva crengute de coriandru verde

Preparare

1. Pentru chiftele se inmoaie 2 minute painea in lapte, apoi se stoarce bine. Intr-un blender se pun painea, carnea de miel, ardei iute, coriandru, garam masala, usturoi, ghimbir, menta si sare dupa gust si se amesteca bine. Se pune ceapa si se mixeaza 1-2 secunde, astfel incat ceapa sa ramana bucati mari.
2. Se pune amestecul intr-un castron, se acopera si se da la rece 30 de minute sau se tine peste noapte intr-un vas etans.
3. Intre timp se spala orezul, se pune intr-un castron, se acopera cu apa rece si se lasa la inmuiat 30 de minute.
4. Se incinge gratarul din cuptor la maxim, se tapeteaza o tava cu folie si se unge cu ulei.
5. Se imparte pasta de chiftele in doua. Se ung palmele cu ulei si se fac 12 chiftele egale din fiecare portie. Se pun pe tava la 1 cm distanta una de cealalta si se frig 5 minute. Intre timp se topeste untul.
6. Se ung chiftelele cu jumatate din cantitatea de unt si se frig inca 2-3 minute pana cand s-au rumenit.
7. Se intorc chiftelele pe cealalta parte si se ung cu restul de unt. Se frig 3-4 minute pana cand se rumenesc. Se infasoara in folie de aluminiu si se tin la cald.
8. Se scurge orezul si se lasa deoparte. Se pune o oala cu apa la fiert.
9. Se incalzeste uleiul la foc potrivit intr-o cratita termorezistenta sau cu fund gros. Se presara zaharul si se topeste 1-2 minute pana cand se caramelizeaza.
10. Se adauga cardamonul, scortisoara si orezul si se calesc 2-3 minute, amestecand continuu. Se toarna 475 ml de apa clocotita si se potriveste de sare.
11. Imediat cum apa a dat din nou in clocot, se adauga chiftelele, fara a le inghesui, plus zeama lasata, apoi se micsoreaza flacara la minim. Se acopera vasul cu o bucata de folie si apoi se pune capac. Se fierb 10 minute fara a ridica folia sau capacul.
12. Se ia cratita de pe foc si se lasa sa se odihneasca 10 minute.
13. Se aranjeaza orezul si chiftelele pe un platou si se servesc, ornate cu rosii cherry si coriandru.

Sugestie pentru servit: Cu lipii poppadom preparate la microunde sau prajite si raita (se ia o bucata de 10 cm de castravete curatat de coaja si seminte, se taie cubulete si se lasa 10 min. intr-o strecuratoare, cu putina sare; se clateste sub jet de apa rece, se usuca, se amesteca cu 150 g iaurt degresat, 2 linguri ardei gras rosu taiat cubulete fine si doua cepe verzi tocate si se da totul la rece).</p>

Vote it up
147
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza