Orez basmati parfumat

Incearca o reteta de post cu boabe parfumate de orez cu sofran, scortisoara, ghimbir, seminte si rodii

 

<p>

Portii 6
Timp de preparare: 15 minute, plus odihna
Timp de gatit: 15–20 de minute

Ingrediente:

1 lingura ulei de floarea-soarelui
55 g migdale sparte, bucatile mici indepartate
250 g orez basmati spalat
1/4 lingurita fire de sofran
1 rulou de scortisoara
450 ml bulion de legume fierbinte
1 rodie coapta
2,5 cm bucata radacina proaspata de ghimbir, rasa
1 lingurita miere
1 lingura menta proaspata tocata
2 linguri coriandru proaspat tocat
sare si piper

Preparare:

Se incinge uleiul intr-o oala mare, se adauga migdalele si se prajesc la foc mic, timp de 2–3 minute, pana se rume-nesc. Se scot din oala cu o spumiera.

Se adauga orezul in ulei si se caleste, amestecand, timp de 1 minut. Se adauga sofranul si scortisoara, apoi bulio-nul de legume si se asezoneaza cu sare si piper. Se da in clocot. Se amesteca, apoi se acopera si se fierbe la foc foarte mic 10–15 minute, sau pana cand orezul este fraged iar lichidul a fost absorbit.

Intre timp, se taie rodia in jumatate si se scot toate semintele dintre membrane. Se pastreaza circa o treime dintre seminte, pentru ornat. Se pun restul intr-o sita, plasata deasupra unui castron si se zdrobesc cu o lingura, ca sa se extraga sucul.

Se pune ghimbirul ras intr-o presa de usturoi, se tine deasupra castronului si se preseaza, scotand sucul ghimbirului. Se adauga mierea si se amesteca impreuna cu sucurile.

Cand orezul este facut, se adauga mixtura din castron. Se acopera si se lasa sa stea 2 minute. Se scoate apoi ruloul de scortisoara, se amesteca orezul cu menta si coriandru, cu o furculita, si se transfera totul pe un platou cald. Se presara deasupra migdalele si semintele de rodie pastrate. Se serveste.

Cateva idei:

• Pentru orez basmati aromat cu lemongrass, puneti o tulpina zdrobita de lemongrass odata cu scortisoara. In loc de suc de rodie si ghimbir, amestecati mierea cu 2 linguri suc de lamaie.
• Pentru un pilaf basmati condimentat, caliti incet 55 g nuci caju in 1 lingura ulei de floarea-soarelui, pana se rumenesc. Scoateti-le din oala cu o spumiera. Caliti orezul basmati 2 minute in ulei, impreuna cu 1 lingurita seminte de chimion si cu semintele zdrobite de la 3 pastai de carda-mom. Adaugati bulionul de legume, 3 linguri lapte de cocos, 1 foaie de dafin si 2 cuisoare. Acoperiti si fierbeti ca in reteta principala. Scoateti foaia de dafin si cuisoarele, adaugati 1 lingura suc de lamaie si 2 linguri frunze de coriandru. Inainte de a servi, presarati deasu-pra alunele caju si ornati cu fire de coriandru.

Avantaje:

• Semintele de rodie adauga mancarii nu au doar gust, ci si vitamina C si fibre.
• Migdalele, ca si alte nuci, aduc multe dintre substantele nutritive aflate de obicei in carne, cum ar fi proteinele, multe dintre vitaminele din grupul B si minerale cum ar fi fosforul, fierul, cuprul si potasiul. Sunt de asemenea o buna sursa de vitamina E, cea care protejeaza impotriva bolilor de inima.

Pentru mai multe retete culinare acceseaza site-ul www.lumearetetelor.ro

</p>

Vote it up
220
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza