Orasul zeilor

Fenomene supranaturale de-a lungul timpului
 

In perioada sa de glorie, cea mai mare metropola de pe ambele continente americane acoperea o arie de 20 de kilometri patrati, avea o populatie de 150.000 de locuitori si era al saselea oras din lume.

Constructorii acestui extraordinar centru precolumbian nu au fost identificati, dar, secole mai tarziu, cand aztecii au descoperit orasul ruinat, au fost atat de impresionati incat l-au numit "Teotihuacan", ceea ce inseamna "locul unde au fost creati zeii".
Orasul, aflat cam la 50 de kilometri de actualul Ciudad de Mexico, era deja fondat in secolul al II-lea i.Cr. O pestera rituala de acolo era considerata locul unde s-au nascut atat timpul, cat si specia umana. Intr-un mod plin de semnificatii, intrarea in pestera e aliniata cu un punct din orizont unde apune soarele la 12 august si 29 aprilie. Aceste date sunt separate de 260 si, respectiv, 105 zile (in total 365 de zile), reflectand vechiul sistem al Americii Centrale, care suprapunea un calendar ritual de 260 de zile cu un calendar normal de 365 de zile, intr-o perioada de 52 de ani. Era nevoie de 52 de ani de cate 365 de zile pentru ca oricare dintre combinatiile de date sa se repete. Acelasi punct al orizontului reprezinta punctul in care apun Pleiadele, constelatia care isi face prima aparitie anuala in prima din cele doua zile cand soarele trece la amiaza direct pe deasupra latitudinii asezarii Teotihuacan.

In jurul anului 100 d.Cr., un drum de 800 de metri se intindea spre nord de la intrarea in pestera, chiar in prelungirea ei si perfect aliniat cu creasta muntelui sacru, cunoscut astazi sub numele de Cerro Gordo. Aceasta "Alee a Mortilor", cum ii spuneau aztecii, desi nu era acolo nici un mormant, era strajuita de temple si se termina unde se afla Piramida Lunii.

Sfarsitul orasului Teotihuacan e inconjurat de un mister la fel de mare ca cel legat de aparitia sa. In preajma anului 700 d.Cr., templele orasului au fost distruse prin incendieri, despre care nu se stie cine si cand le-a provocat. Dar influenta orasului a supravietuit si s-a raspandit dincolo de teritoriul cunoscut astazi sub numele de Mexic.
 

Vote it up
202
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza