Orașul de mâine

Spital fără microbi, pat care se face singur, mașini care zboară. Ești pregătit? Viitorul e mai aproape decât crezi
 

CARTIERUL TĂU

Invenții care mai de care mai trăznite vor face ca o zi obișnuită să pară desprinsă dintr-un film SF.

Pe stradă

Străzile inteligente îți vor face drumul mai ușor. Designerul olandez Daan Roosegaarde a inventat vopseaua-cameleon pentru asfalt, care le semnalează șoferilor condițiile de condus. Când carosabilul este alunecos și există pericol de derapaje, șoferii văd cristale de gheață ce lucesc pe șosea. Iar noaptea, marcajele devin fluorescente.

La cinema

Moda divertismentului 3D și experiența recentă a spectacolelor care par live cu artiști precum Frank Sinatra și Tupac Shakur, l-au făcut pe regizorul Martin Scorsese să spună: „Judecând după toate invențiile și tehnologia de astăzi, dacă nu se întâmplă vreo catastrofă, în curând apar hologramele“. El crede că decorurile de pe marele ecran se vor muta în sălile de cinema, iar imaginile 3D ale actorilor se vor plimba printre spectatori.

La restaurant

Gata cu fluturatul mâinii după chelner, în încercarea disperată de a-i atrage atenția. Tablet Presto cu ecran interactiv le permite clienților din restaurante să studieze meniul, să comande mâncare și să achite nota de plată.

În parcare

Ești gata de zbor? Terafugia este mașina cu care decolezi în fiecare dimineață spre birou. Cu o viteză maximă de 185 de kilometri pe oră și un preț de 279.000 de dolari, mașina viitorului este prevăzută cu aripi pliabile, pentru a încăpea în garaj. Modelele vor fi puse în vânzare anul viitor, timp în care cei care și-o permit își pot lua licența de pilot de care au nevoie.

La spital

O echipă de cercetători de la Universitatea Harvard a creat un lichid protector atât de alunecos, încât bacteriile nu au mediul propice pentru a contamina obiectele acoperite cu această substanță. Protejarea cateterelor sau a oricărui fel de instrumente medicale cu noul lichid ar putea reduce substanțial riscul de infecții contractate în spital.

În fața casei

Senzorii de umezeală Toro funcționează wireless și activează aspersoarele de fiecare dată când detectează un gazon uscat. La Institutul de Tehnologie din Massachusetts se lucrează și la realizarea unor senzori ce identifică infestarea cu insecte dăunătoare și deficiențele de minerale din sol.

 

CASA TA

Fiecare încăpere ar putea suferi transformări care îți vor schimba radical viața.

Computer ce se repară singur

Un laptop scăpat pe jos nu trebuie să mai fie un mare dezastru. O nouă substanță creată la Universitatea din Illinois reface un scurtcircuit în mai puțin de o milisecundă, chiar dacă firele se rup. Când se distruge un fir conductor, se sparg capsule minuscule ce conțin un metal lichid, care va repara sârmele rupte din circuit. Rezultatul: un computer care se repune singur în funcțiune.

Murdărie codată după culoare

Este mai interesant să faci curat în baie cu un spray care colorea­ză diferit zonele infestate cu microbi. Când se pulverizează o suprafață cu noul spray de curățare, lichidul intră în contact cu agenții patogeni prezenți și îi colorează într-o nuanță care identifică tipul de bacterii prezente. De exemplu, dacă o zonă din baie devine portocalie după ce ai folosit spray-ul, atunci piatra depusă este contaminată de E. coli.

Pat care se face singur

Cu un buton apăsat pe telecomandă, brațele mecanice ale patului OHEA îndreaptă cearșafurile, netezesc pernele și întind cuvertura în mai puțin de un minut. Patul este prevăzut și cu un mecanism de siguranță, care face ca salteaua să se aranjeze singură, în timp ce tu zbori pe tărâmul viselor.

Ambalaje comestibile

Când ai poftă de dulce, nu te limita doar la bomboane – gustă și ambalajele  în care le-ai cumpărat. Bioinginerul David Edwards lucrează la crearea unor cutii comestibile în formă de scoică, pe care le-a numit celulele Wiki. Acum se lucrează la iaurturile în ambalaje comestibile din căpșuni.

Mașina de spălat fără apă

Adio inundații provocate de mașina de spălat. Concepută de designer-ul Elie Ahovi, mașina de spălat fără apă Orbit tratează rufele cu gheață carbonică, pentru a îndepărta murdăria. Îți vei primi hainele curate și uscate în doar câteva minute.

Tacâmuri atente la siluetă

Dieta devine mai ușoară când ții în mână o furculiță care te susține moral. Aceasta vibrează dacă mănânci prea repede sau prea mult. Furculița inteligentă HAPIfork costă 99 de dolari și poate fi folosită împreună cu o aplicație care îți ține sub observație obiceiurile alimentare și te face mai atent la cât de sănătos mănânci.

 

TU

Statutul de super-erou este doar la un pas distanță, cu aceste invenții de ultimă oră care îți perfecționează mintea și corpul.

Vedere virtuală

Lentilele de contact denumite „realitate îmbunătățită“ conțin niște ecrane minuscule de computer care, așezate direct pe retină, afișează informații media pe care doar cel care le poartă le poate vedea. Lentilele proiectează imagini exclusiv în câmpul vizual al purtătorului care, oriunde ar fi, poate juca jocuri video, se poate uita la filme 3D și poate urmări știrile. Noi trebuie să așteptăm până în 2015 pentru a beneficia de lentilele virtuale iOptik de la Innovega, dar rmata americană le experimentează deja.

Epiderma inteligentă

Senzori de mărimea unui timbru, făcuți dintr-un material sintetic care imită epiderma, pot fi aplicați, ca un tatuaj temporar, direct pe piele, pentru a monitoriza bătăile inimii și activitatea cerebrală. Creată de John Rogers, de la Universitatea Illinois, epiderma inteligentă poate înlocui monitoarele cardiace voluminoase, pentru a înregistra semnele vitale, fără a fi nevoie să se mai apeleze la gelurile și benzile adiacente.

Sport de ultimă generație

Apple încearcă să patenteze o nouă generație de încălțăminte, cu senzori implantați în călcâi care informează purtătorul când echipamentul trebuie înlocuit. Sincronizată la o aplicație specială, încălțămintea monitorizează distribuirea greutății și calculează cât de rapizi sunt atleții.

Polițistul dentar

Oamenii de știință americani testează un senzor dentar minuscul, care alertează medicul stomatolog de fiecare dată când depistează depuneri de tartru, carii sau infecții. Senzorul poate identifica și bacterii din salivă care arată că avem ulcer stomacal sau diferite tipuri de cancer.

Telefoane flexibile

Cercetătorii sud-coreeni lucrează la un nou tip de acumulator litiu-ion pentru telefon, care este maleabil și nu are nevoie de carcase rigide. Așadar, telefonul viitorului va putea fi scăpat pe jos fără probleme pentru că, în loc să se spargă, va sări ca o minge.

Parolă optică

Uită de parolele de computer tip „1234“, care pot fi ușor sparte. Oleg Komogortsev, specialist american în informatică, creează un sistem de înregistrare care identifică utilizatorii după felul în care clipesc în timp ce se uită la ecran. Marea lui descoperire: nu există doi oameni care să aibă aceeași modalitate de a clipi. 

Vote it up
301
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza