Opt vaccinuri vor deveni obligatorii

Vor deveni obligatorii opt vaccinuri administrate împotriva unor boli care pot produce complicații grave la copii.
 

 În România, vor deveni obligatorii opt vaccinuri administrate la copii împotriva hepatitei B, a difteriei, tetanosului, pertussis, poliomielitei, rujeolei, oreionului și rubeolei.

Înscrierea copiilor în grădinițe și școli – fie de stat sau private – se va putea face doar după prezentarea de către părinți a dovezii vaccinării copilului cu vaccinurile care previn bolile mai sus precizate. Sunt exceptați doar copii “care fac dovada contraindicațiilor medicale definitive pentru anumite vaccinari”. 

 

 Proiectul de lege prevede explicit ca o responsabilitate a părinților “asigurarea vaccinărilor complete corespunzătoare vârstei pentru vaccinările obligatorii în scopul asigurării dreptului la sanatate”. Cu toate acestea, la capitolul amenzi, părinții nu sunt vizați deloc, amenzi fiind prevăzute doar pentru instituțiile care au responsabilități în procesul vaccinării.

 

Acest proiect de lege a fost elaborat în urma unei scăderi bruște a vaccinării copiilor în București: cu 19% mai puțini copii vaccinați în 2014 față de 2013. Fenomenul, prezent și în alte câteva județe dar nu atât de pronunțat ca în București, se datorează discontinuităților în aprovizionarea medicilor cu vaccinuri, informării greșite a populației și refuzului părinților de a-și vaccina copiii. în ultimul an, pe fondul unor crize similare ale vaccinării, în Ucraina, Franța, Spania sau Germania au murit copii din cauza unor boli 100% prevenibile prin vaccinare și mai multe epidemii locale au apărut în Franța, Germania și Statele Unite.  

Mai multe detalii aici:

Vote it up
160
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza