Omul cu maini de aur

Povestea irakianului Khalid Nasif, care a ajuns in echipa olimpica a Sloveniei
 

<p>

„Pentru a-i ajuta pe atleti sa-si revina dupa sesiunile dificile de antrenament, folosesc un lichid pe care il pregatesc din diferite plante si a carui reteta este secreta. Folosind gheata, intind lichidul pe toata suprafata corpului, pana cand incepe sa faca spuma din abundenta. Colegii mei marocani mi-au impartasit formula acestui amestec, la Jocurile Olimpice din Sydney“, spune terapeutul Khalid Nasif, in varsta de 55 de ani.

Zambeste larg si schimba cateva cuvinte cu fiecare persoana pe care o intalneste. Are si motive sa zambeasca: un kinetoterapeut recunoscut la nivel international, Nasif a ajutat multi membri ai echipei olimpicea Slovenei sa-si revina, dupa ce au suferit accidentari in competitii sau la antrenamente.

El a facut parte din echipa tehnica la ultimile patru editii ale Jocurilor Olimpice, inclusiv cea mai recenta, de la Londra. Sarcina lui Nasif este sa-i observe si sa-i tina in forma pe sportivii pe care ii insoteste la competitiile majore, printre ei numarandu-se fotbalisti si schiori.

In anii ’90, a lucrat cu legendarul schior austriac, Marc Girardelli. Din 1999, a facut parte din echipa aruncatorului sloven de ciocan, Primo  Kozmus. Nu e deloc o exagerare sa spunem ca  Primo  Kozmus nu ar fi castigat aurul olimpic la Beijing, in 2008, sau titlul de campion mondial la Berlin, in 2009, fara ajutorul lui Khalid, care l-a ajutat sa se recupereze dupa niste accidentari ce altfel l-ar fi tinut departe de aceste competitii.

Nasif a primit numeroase oferte de la cluburi din strainatate, dar le-a refuzat pe toate, pentru ca, dupa cum spune, „Slovenia este casa mea“. Familia, prietenii si slujba lui sunt toate acolo, iar Slovenia este locul unde se simte respectat si unde parerea sa conteaza.  

Drumul sau catre Slovenia a inceput in 1978, cand devenise din ce in ce mai clar ca va izbucni un razboi intre Irak, tara sa, si Iran. Incorporarea era mai mult sau mai putin inevitabila pentru un tanar de 21 de ani, asa ca Nasif a plecat din Irak spre Belgrad, capitala Iugoslaviei, la vremea respectiva a doua casa pentru multi irakieni.

Dupa un an s-a mutat la Zagreb, capitala Croatiei, unde a studiat fizioterapia si, mai tarziu, kinetoterapia. In vremea liceului, Khalid alerga ca atlet pe distanta de 800 de metri. „Nu eram foarte bun“, spune el. Dar ii placea sportul. Fizioterapia clasica nu l-a tentat niciodata.
„Pentru mine, adevarata provocare era sa ajut sportivii accidentati sa se intoarca pe teren cat mai repede posibil“, spune el.

A petrecut un an in Statele Unite, unde a studiat medicina sportiva, dupa care a lucrat ca maseur in Zagreb, timp de cativa ani. Aici, a intalnit-o pe cea care avea sa-i devina sotie. Impreuna, au intemeiat o familie, iar in 1998 s-au mutat in Slovenia, intr-un mic orasel, Podčetrtek. La inceput, a avut „mici probleme cu limba“, spune el. „Sotia nu ma putea ajuta foarte mult, pentru ca ea e croata. Amabilitatea si rabdarea oamenilor mi-au fost de mare ajutor. Treptat, eu si sotia mea am invatat amandoi limba slovena. Acum vorbim in slovena chiar si intre noi.“

Nu s-a mai intors niciodata in orasul natal Baqubah, la 80 de kilometri nord de Bagdad.

Ambii parinti sunt decedati acum, iar sora si fratele lui s-au mutat in Iordania, respectiv in Libia.
„Viata mea e aici. Podčetrtek este cel mai frumos oras din Slovenia. Daca ma intrebati pe mine, oamenii care locuiesc aici sunt cei mai buni din intreaga lume.“

KHALID NASIF
• Data nasterii:  2 septembrie 1957
• Locul nasterii: Baqubah, Irak
• Domiciliu: Podãetrtek, Slovenia  
• Ocupatie: Catez Thermal Spa, unde conduce departamentul de sanatate, este un kinetoterapeut de top

</p>

Vote it up
330
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza