Omul care infrunta dezastrele

Mihai Grigorean s-a implicat in refacerea a sute de case si destine
 
<p>Barbatul de 34 de ani se uita de jur-imprejur si privea dezastrul facut de furia apelor: strazi inundate, case in care molozul, namolul si apa inca musteau, oameni disperati, batrani redusi la tacere, mame indoliate sau ingrozite ca urma sa vina iarna si nu mai aveau un acoperis sub care sa-si creasca copiii.

Inchise ochii albastri-verzui pentru cateva secunde. Scene asemanatoare incepura sa se perinde in mintea lui. Din 2007, clujeanul Mihai Grigorean incepuse sa coordoneze proiecte de reconstructie dupa inundatii in cadrul Habitat for Humanity Romania, o organizatie internationala non-profit care construieste si reabiliteaza locuinte pentru familii defavorizate. Se inrolase aici ca voluntar inca din 2004.

Prin natura acestui post, Mihai a trebuit, an de an, ori de cate ori s-a intamplat ca inundatiile sa distruga zeci de localitati si mii de case, sa se deplaseze in zonele afectate si timp de cateva luni, sa se mute in zona. Astfel, a cutreierat satele de pe malul Dunarii, satele de pe malul raurilor din Moldova, unde a fost martorul dramei a mii de familii. „In acele momente, oamenii au nevoie de incredere ca viata lor poate fi reconstruita. Am invatat sa vorbesc cu ei, sa fiu atent si, mai ales, sa nu fac promisiuni, ci, mai degraba, angajamente ca putem veni in ajutor cu ceva“, spune Mihai.

Acum, situatia era mai grava ca niciodata. (n.r.: Anul trecut, in urma inundatiilor, au murit 27 de oameni si peste 6.000 de locuinte au fost grav afectate). Mihai Grigorean venise la Dorohoi, in judetul Botosani, unde peste 800 de case fusesera atinse de ape, iar 400 complet distruse. Imediat dupa retragerea apelor, Mihai s-a urcat in masina si a plecat catre zonele sinistrate. Rolul lui in acest moment era sa evalueze pagubele, sa realizeze masuratori pentru a vedea care sunt posibilele solutii si tipuri de interventii, sa adune informatii din teren si sa faca poze. Era o etapa obositoare, lipsita de somn, intensa, departe de familie si de casa.

„Am inceput la Dorohoi cel mai ambitios proiect de pana acum, de relocare a unei intregi comunitati. In noul cartier, Habitat a construit 30 de locuinte noi si a renovat alte 50 de case pe vechiul amplasament. S-au facut eforturi considerabile si s-au strans foarte multe materiale de constructie. Acest lucru ne-a permis sa mergem si in satele invecinate si sa ajutam alte 240 de familii sa isi reconstruiasca locuinta. Iar cu ajutorul colegilor din Comanesti am oferit sprijin pentru inca 80 de familii din Margineni, judetul Bacau. Am reconstruit de la zero si o scoala, in satul Dumbravita, unde 80 de copii vor putea sa invete din nou. Astfel, in doar noua luni, am redat speranta pentru 400 de familii“, povesteste Mihai.

Dar lucrurile nu au mers snur, asa cum s-ar crede. Temperaturile sca-zute de peste iarna si vantul puternic care viscolea zapada, ingreunau de multe ori accesul pe santier. Mihai nu a renuntat insa nicio clipa. Saptamanal facea naveta pe traseul dificil de la Cluj la Dorohoi, pentru a fi pe santier si a coordona lucrarile. In afara greutatilor logistice, trebuia sa rezolve problemele ivite permanent in relatia cu autoritatile, sa coordoneze lucrarile cu ceilalti parteneri, cu beneficiarii, sa rezolve aspectele legate de management, aprovizionarea cu materiale si mentinerea relatiei cu subcontractorii, alcatuirea si coordonarea echipei, comunicarea si asigurarea vizibilitatii proiectului.

Dar, pana la urma, proiectul de la Dorohoi a fost dus la bun sfarsit, iar sute de familii au acum din nou un acoperis deasupra capului. Iar copiii au o scoala noua, unde vor putea invata de la toamna.
„Pentru mine, un proiect de raspuns la dezastre este de la inceput la sfarsit un drum initiatic, in care parcurg anumite etape, pentru a ajunge de fiecare data sa redescopar conditia umana“, spune Mihai.

Viata din ultimii sapte ani a acestui barbat se poate rezuma in cateva cifre: 500.000 de kilometri parcursi, 50 de localitati vizitate in sapte judete, cazare in 150 de hoteluri, 126 de nopti pe an dormite in alta parte decat acasa, 2.000 de familii noi cunoscute, 1.071 de case finalizate. Iar fiul lui, care acum are doi ani si jumatate, s-a nascut in timp ce Mihai era pe un santier, pe undeva prin Moldova, in mijlocul unor oameni care aveau mare nevoie de el. Pentru a le reda din nou speranta intr-o viata normala.</p>

Vote it up
902
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza