Omleta cu ciuperci si verdeturi

Omleta se prepara repede si simplu, din cateva ingrediente. Iata o varianta a unei omlete frantuzesti clasice
 
 
<p>Timp de preparare: 5 minute
Timp de gatit: 10 minute
Portie: 1

Ingrediente
2 oua mari
1 lingurita patrunjel proaspat tocat marunt
1 lingurita tarhon proaspat tocat marunt
1 lingurita ceapa verde proaspata, tocata marunt
55 g ciuperci feliate
1 catel de usturoi pisat
15 g unt
sare si piper

Preparare

Se sparg ouale intr-un castron, apoi se adauga verdeturile, 1 lingura apa, sare si piper, dupa gust. Se bat ouale pana se desfac – nu trebuie batute prea mult, caci se va strica textura omletei. Se pune mixtura deoparte pana se prepara ciupercile.
Se incinge o tigaie de 18 cm diametru, se adauga ciupercile feliate si usturoiul si se gatesc incet 3–4 minute, sau pana cand ciupercile s-au muiat si si-au eliberat sucul. Se mareste un pic flacara si se continua gatitul inca 1 minut, sau pana cand sucul ciupercilor s-a evaporat. Se rastoarna ciupercile intr-un castronel si se lasa deoparte. Se sterge tigaia cu servet de hartie.
Se incinge tigaia la foc iute cateva secunde. Se adauga untul si se topeste, inclinand tigaia ca sa acopere uniform fundul acesteia. Se adauga amestecul de oua si ierburi aromate. Se gateste 1 minut, amestecand cu grija, cu o spatula de lemn, si impingand portiunile de ou gatite spre centrul tigaii, pentru a lasa oul lichid sa circule in tigaie.
Cand omleta se incheaga, se opreste amestecarea si se gateste inca 30 de secunde, pana cand este rumenita la fund. Partea superioara trebuie sa fie doar inchegata, dar inca moale.
Se presara ciuperci pe treimea din mijloc a omletei. Folosind spatula, se impatureste una din treimile laterale spre centru, peste ciuperci, apoi se asaza peste aceasta ultima treime ramasa. Se asaza rapid omleta impaturita pe o farfurie incalzita si se serveste imediat.

Cateva idei
• Pentru a prepara omleta cu spanac si sunca de Parma prajita (sau prosciutto), bateti ouale cu sare si piper. Incingeti o tigaie si puneti 30 g sunca de Parma, curatata de grasime si taiata fasiute, la prajit, 3–4 minute, intorcandu-le o data, pana se fac crocante. Se scot din tigaie si se lasa deoparte. Se pun in tigaie 15 g unt si, cand s-a topit, se prajesc rapid 85 g frunze de spanac tanar, pana se moaie. Se toarna in tigaie ouale si se face omleta ca in reteta principala. Se impatureste in trei si se serveste cu fasiutele crocante de sunca de Parma.
• Pentru a prepara o omleta-sufleu cu rosii si busuioc, separati ouale si bateti galbenusurile cu 1 lingurita apa, 4 rosii curatate de seminte si tocate, 2 linguri frunze de busuioc taiate bucatele si sare, si piper. Bateti albusurile pana se intaresc. Adaugati 1 lingura albus in mixtura de galbenusuri si rosii, apoi incorporati cu grija restul albusului folosind o lingura de metal. Incalziti grillul cuptorului la moderat. Topiti 15 g unt intr-o tigaie si ada-ugati mixtura de oua si rosii. Gatiti omleta la foc mic 2–3 minute, sau pana cand s-a rume-nit putin la fund. Puneti tigaia sub grill si gatiti 2–3 minute, pana cand partea superioara a omletei este galben-aurie si pufoasa. Impatu-riti cu grija omleta in doua, apoi asezati-o pe o farfurie calda si serviti-o imediat.

Avantaje
• Ouale au multe de oferit, pe langa faptul ca sunt o sursa de proteine ieftine si cu putine grasimi. Contin cantitati folositoare de vitamine A, B2, B12, niacina si E, ca si de fier si zinc. Nu exista o diferenta notabila intre aportul nutritional al galbenusului si al albusului.
• Chives este o versiune miniaturala, cu gust mai bland, a cepei, dar bulbul este atat de mic incat doar frunzele verzi sunt folosite la gatit. Se crede ca stimuleaza apetitul si ca are proprietati tonice.</p>

Vote it up
287
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza