Omega 3 si 6 reduc riscul de parodontoza

Consumul acizilor grasi, care se gasesc in peste, reduce riscul aparitiei parodontozei cu pana la 30 la suta  
 
<p>Aceasta este concluzia la care au ajuns cercetatorii americani de la Universitatea Harvard. Cercetarea, publicata in "Journal of the American Dietetic Asso­ciation", a fost efectuata pe un grup de peste 9.000 de adulti, care au participat intre anii 1999 si 2004 la programul "National Health and Nutrition Examination Survey", in cadrul caruia au fost studiate obiceiurile alimentare ale americanilor. Rezultatele au aratat ca persoanele care au inclus in dieta acizi grasi Omega 3 si 6 prezentau un risc cu 30 la suta mai mic de a suferi de parodontoza.
Potrivit oamenilor de stiinta, acizii grasi polinesaturati au rol antiinflamator. "Pana in prezent tratamentul parodontozei s-a bazat numai pe indepartarea stomatologica a bacteriilor care provocau inflamatia si pe tratamentul cu antibiotice", precizeaza Asghar Naqvi, coordonator al studiului. Pentru a obtine rezultate vizibile in preventia parodontozei este suficient consumul zilnic a 100 de grame de somon, macrou sau ton, indica oamenii de stiinta.
Medicii stomatologi atrag atentia ca principalul factor care duce la aparitia acestei boli este lipsa unei igiene orale adecvate. Specialistii recomanda periajul de doua ori pe zi si folosirea regulata a atei dentare, pentru a preveni acumularea de mancare in spatiile dintre dinti, care determina aparitia bacteriilor in cavitatea orala. Parodontoza este o afectiune care se manifesta prin inflamarea si inrosirea gingiilor, aceste simptome fiind insotite de senzatia de durere. In timp, apare fenomenul indepartarii gingiilor de pe suprafata dintilor si, fara interventia stomatologica prompta, acestia pot sa cada.</p>
Vote it up
125
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza